Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Ο Loki θύμα προκατάληψης πριν ακόμα βγάλει το βιβλίο του…


Χαζεύοντας τα χθεσινοβραδινά κομιξονέα στο ιντερνέτι, έπεσα πάνω σ’ ένα άρθρο του Comics Alliance για το νέο comic της Marvel, με κεντρικό χαρακτήρα τον Loki. Κι ενώ περίμενα να διαβάσω ένα τυπικό άρθρο για το πόσο cool είναι, που ο Loki αποκτάει τη δικιά του σειρά, εξαργυρώνοντας επιτέλους την επιτυχία του από τις κινηματογραφικές περιπέτειες του στο Thor και τους Avengers, πέφτω πάνω στη καταστροφολογία και τα κλισέ προφητηλίκια του αιώνα…
«Επειδή θα παρουσιάζεται bisexual, και θα μπορεί να αλλάζει φύλλο, θα καταλήξει super-villain, και το βιβλίο θα το αναλάβει άλλος γιατί ο συγγραφέας θα τα βρει σκούρα, και θα είναι μια αποτυχία, και στο τέλος η Marvel θα το καταργήσει.» Αυτό ήταν το ζουμί του άρθρου που κατάλαβα εγώ…
Κάτσε ρε μάγκα! Ούτε ο Λιακόπουλος δεν τα παρουσιάζει όλα τόσο σκούρα! Γιατί βρε πουλάκι μου, σε πιάνει τέτοιο άγχος να βγάλεις το βιβλίο μάπα? Έχεις ανοίξει το καρπούζι και κοίταξες μέσα? Κάθε μα κάθε βιβλίο είναι Kinder έκπληξη, το ξέχασες αυτό?
Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, το κύριο στοιχείο του βιβλίου είναι ότι, ο Loki, σαν ΘΕΟΣ της πονηριάς και της εξαπάτησης, μπορεί και αλλάζει μορφές, και φύλλο, και σεξουαλικές προτιμήσεις, για να πετύχει τον σκοπό του. Τίποτα το περίεργο, τίποτα που δεν έχουμε ξαναδεί, (κι ο Δίας τα ίδια δεν έκανε?), και τίποτα που να μας σοκάρει ή να μας προσβάλλει. Το σημαντικό ΔΕΝ είναι ότι είναι bisexual. Και τι πάει να πει bisexual σε οποιαδήποτε μυθολογία? Η μυθολογία εξιστορεί τις ζωές και τα κατορθώματα θεών και ηρώων, δεν στέκεται σε σεξουαλικές προτιμήσεις. Έτσι και στο comic, αν θελήσει ο συγγραφέας να τον εξελίξει στον υπέρτατο κακό, θα το κάνει στηριζόμενος στις πράξεις του χαρακτήρα μέσα στο βιβλίο, κι όχι επειδή είναι bisexual.
Στεναχωριέμαι που πέφτουμε στη παγίδα, ότι επειδή ένα βιβλίο θα έχει κεντρικό ήρωα κάποιον όχι τόσο συμβατικό, συμπεραίνουμε ότι θα είναι αποτυχία, και ότι η κακιά εταιρία δεν θα το σεβαστεί και δεν θα το εξελίξει όπως του αξίζει. Προκατάληψη μέσα στη προκατάληψη! Πολύ Inception αυτό!
Εγώ μια φορά θα το διαβάζω και θα περιμένω να δω κάθε μήνα με αγωνία, τι κολπάκια θα χρησιμοποιεί ο Loki, για να πετύχει τους σκοπούς του. My common sense is tingling, και μου λέει να περιμένω μερικά τευχάκια μέχρι να βγάλω ετυμηγορία.
Το Loki: Agent of Asgard, κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο του 2014… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου