Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Η κρίση μέσα απ’ τα μάτια ενός ζόμπι


Ζόμπι παντού. Στα comics, στη TV, στο σινεμά, στη λογοτεχνία, στα videogames, στη μοντέρνα τέχνη, και στη ποπ κουλτούρα γενικότερα! Όλοι έχουμε δει τουλάχιστον μια ταινία με ζόμπι, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ανάμεσα μας που είναι ζομπό-λάγνοι, μαζί μ’ αυτούς κι εγώ.
Τι σε κάνει να κολλάς και να ευχαριστιέσαι τόσο πολύ μια ταινία ή ένα comic με ορδές από σαρκοφάγα, άμυαλα ζόμπι? Είναι η αγωνία της επιβίωσης, το γενικότερο αίσθημα τρόμου, ή απλά σου αρέσει να βλέπεις ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι και να κατασπαράζονται ζωντανοί. Ξέρεις ότι οι πρωταγωνιστές θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να μείνουν ζωντανοί, και να μην προστεθούν και οι ίδιοι στον αχανή στρατό από ζόμπι, που έχουν κατακλύσει τη πόλη τους, τη χώρα τους, και τον κόσμο ολόκληρο.
Αυτό που φοβούνται περισσότερο, δεν είναι ο φριχτός θάνατος στα χέρια μερικών νεκροζωντανών, αλλά το μετά. Η μεταμόρφωση τους σε άψυχα και χαζά ζόμπι. Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα: Τι συμβολίζει ακριβώς το ζόμπι? Ποια είναι η αλληγορία πίσω απ’ το κυνηγητό χιλιάδων ζόμπι ενάντια στους νορμάλ ανθρώπους? Πάντα μα πάντα, ο δημιουργός μιας τέτοιας ιστορίας, κρύβει ένα μήνυμα κάτω από τα αμέτρητα ξεκοιλιάσματα και τα αδυσώπητα κυνηγητά που διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας.
Το θέμα είναι, ποιος έχει την εξυπνάδα και την υπομονή για να ξεσκεπάσει το αληθινό νόημα. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να περιγράψουν όλοι με τα ίδια λόγια το μήνυμα που έλαβαν απ’ αυτή τη δημιουργία. Το νόημα είναι ένα και μοναδικό, αλλά οι ερμηνείες του και η περιγραφή του διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Αυτό που λαμβάνω εγώ, όταν προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τα τεκταινόμενα σε μια ταινία του είδους, είναι απλό: Σε μια κατάσταση, που όλα έχουν διαλυθεί γύρω σου, κι εσύ παλεύεις για την επιβίωση τη δική σου και της οικογένειας σου, μη διστάσεις να κάνεις τα πάντα για να μείνεις ζωντανός. Μπορεί να αναγκαστείς να κάνεις πράγματα που δεν φανταζόσουν ποτέ, αλλά δεν φταις εσύ όταν όλος ο κόσμος έχει πάει κατά διαόλου. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι το πιο δυνατό σου όπλο στον πόλεμο της καθημερινής επιβίωσης.
Σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα όλοι στο πετσί μας, κάνε τα πάντα για να εξασφαλίσεις αυτά που κάποτε ήταν αυτονόητα… Πράγματα όπως μισθός, σύνταξη, ασφάλιση, εργασία, εργατικά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές, αξιοπρεπή διαβίωση και χίλια άλλα δυο, έχουν καταλήξει να είναι πολυτέλειες, σενάρια επιστημονικής φαντασίας και τα απολαμβάνουν σαφώς λιγότεροι απ’ ότι στο παρελθόν.
Οπλίσου με θάρρος και αντρεία και όρμησε εκεί έξω για να πάρεις αυτό που δικαιωματικά είναι δικό σου. Φτάσε στα άκρα, ξεπέρασε τις ντροπές και τις αναστολές σου και κόψε τους λαιμούς απ’ τα αδηφάγα ζόμπι, που έχουν βαλθεί να σε εξοντώσουν. Οι καιροί είναι άσχημοι και δεν χωράνε ευγένειες. Ή εσύ, ή αυτοί. Πρόσεξε όμως, οι εχθροί είναι τα ζόμπι, αυτοί είναι που σε έχουν στριμώξει στη γωνία σαν θηρίο, και θέλουν να δουν πότε θα λυγίσεις και θα υποκύψεις. Δεν είναι εχθρός σου ο συνάνθρωπος σου, που προσπαθεί κι αυτός με τη σειρά του να επιβιώσει. Μην του επιτεθείς, μην τον ξεσκίσεις. Είναι σύμμαχος σου σ’ αυτόν τον αγώνα.
Αυτή είναι η δική μου επίκαιρη ερμηνεία για το μήνυμα που υποβόσκει σε σενάρια με ζόμπι. Μπορεί να είναι και μπαρούφες, αλλά όπως είπα πριν, ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει αλλιώς το υπάρχον και υποβόσκον μήνυμα…
Ειλικρινά δικός σας,
Στράτος Χουβαρδάς
Αθήνα 9/12/2013 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου