Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Ανακρίνοντας τον Δημήτρη Καμένο!


Το Homo του Δημήτρη Καμένου, το παρουσιάσαμε λίγες μέρες πριν και το λατρέψαμε! Λογικό είναι να θέλουμε να ψαχουλέψουμε λίγο παραπάνω μέσα στο μυαλό του δημιουργού. Για να δούμε, θα μαρτυρήσει κάποιο ζουμερό μυστικό;

Comics in Greece: Το θέμα του ρατσισμού έχει βαρύτατο ρόλο στο σύμπαν που δημιούργησες. Είναι τόσο διαφορετικό αυτό το σύμπαν απ’ τη δική μας πραγματικότητα; Πιστεύεις ότι θα πάψουμε ποτέ να φοβόμαστε το διαφορετικό και να τασσόμαστε με τους ομοίους μας; Ποιος ο ρόλος του καλλιτέχνη απέναντι στη βία και τον ρατσισμό;
Δημήτρης Καμένος: Θα σε εκπλήξω αλλά κι όμως το σύμπαν του Homo έχει μια σημαντική διαφορά από το δικό μας. Στο Homo το μεγάλο ξεκαθάρισμα μεταξύ των ανθρωπιδών (hominides) ξεκινάει μόλις το 1939 μΧ. Στην δική μας πραγματικότητα όλα είχαν τελειώσει ήδη από το 45.000 πΧ. Θέλω να πω ότι οι homo sapiens είχαν εξοντώσει τους Νεάντερταλ και όλα τα υπόλοιπα είδη πολύ-πολύ νωρίτερα. Κατά συνέπεια, μπροστά στον δικό μας, ο κόσμος του Homo μοιάζει ειρηνικός.
Δεν ξέρω αν η ανθρωπότητα θα πάψει ποτέ να διαχωρίζεται σε αντιμαχόμενες παρατάξεις. Η οργάνωση των πληθυσμών σε αγέλες, φυλές, έθνη και ποδοσφαιρικά σωματεία είναι μέρος της φύσης. Αλλά υποτίθεται πως ο άνθρωπος θέλει να είναι κάτι ανώτερο από τα ζώα!
Νομίζω ότι το πιο λαμπρό παράδειγμα σχετικά με το τι θα έπρεπε να κάνει ένας καλλιτέχνης απέναντι στη βία και το ρατσισμό βρίσκεται εδώ: Comics in Greece: Σε πόσα τεύχη σκοπεύεις να ολοκληρώσεις το Homo; Αν σου ζητούσαν περισσότερα τεύχη και γρηγορότερα, θα έδινες το σενάριο ή το σχέδιο σε κάποιον άλλον για να ολοκληρωθεί η δουλειά, ή θεωρείς το Homo δικό σου παιδί και δεν το διαπραγματεύεσαι καθόλου;
Δημήτρης Καμένος: Το Homo είναι μια Ιστορία επικού πλάτους και δεν βιάζομαι να την τελειώσω. Μην ξεχνάς ότι έχω μπλέξει με κοτζάμ Β’ Παγκόσμιο. Μπορώ να πω πάντως ότι το πρώτο story arc ολοκληρώνεται στο τέταρτο τεύχος. Μετά σκοπεύω να ξεκινήσω δεύτερο και πάει λέγοντας.
Φυσικά και θεωρώ τον Μπάρετ δικό μου παιδί και δεν θα ήθελα να τον δώσω αλλού. Τώρα αν έρχονταν τα πάνω-κάτω θα κράταγα το σενάριο και θα έδινα το σκίτσο με βαριά καρδιά.
Comics in Greece: Τι να περιμένουμε στα επόμενα τεύχη; Χωρίς πολλά spoilers μπορείς να μας προϊδεάσεις;
Δημήτρης Καμένος: Πρώτον ο Μπάρετ θα συναντήσει τον γιό του Χίτλερ και την Εύα Μπράουν, όπως υπόσχομαι στο τέλος του δεύτερου τεύχους. Επίσης θα γνωρίσουμε έναν νέο χαρακτήρα-κλειδί και θα μάθουμε τι απέγινε η ρεπλίκα. Αν θυμάσαι στο τελευταίο καρέ ο άνθρωπός μας την σημάδευε με όπλο!
Για το μέλλον δεν αποκαλύπτω πολλά αλλά οπωσδήποτε μέχρι το τέταρτο τεύχος θα έχει ξεκαθαριστεί και το μυστήριο σχετικά με τη φύση των δυνάμεων του Μπάρετ, που μας απασχολεί από το τέλος του πρώτου επεισοδίου.
Comics in Greece: Πως κατάφερες να μπλέξεις τη μαγεία και το παραφυσικό με τα πολιτικά παιχνίδια? Από πού εμπνεύστηκες?
Δημήτρης Καμένος: Κυκλοφορούν ήδη πολλά για τις σχέσεις των Ναζί με τον Αποκρυφισμό, αν και δεν υφίστανται σαφείς ιστορικές αποδείξεις ότι ο Χίτλερ πίστευε σε τέτοια πράγματα. Όσον αφορά τους Συμμάχους υπήρξε ένας αποκρυφιστής ονόματι Άλιστερ Κρόουλι που, μετά τον πόλεμο, ισχυρίζονταν ότι τον είχαν στρατολογήσει οι Άγγλοι για να τους βοηθήσει εναντίον των Γερμανών. Γενικά υπάρχει πλούσιο υλικό έτοιμο προς εκμετάλλευση, αρκεί μόνο να ανοίξει κανείς τη βικιπαίδεια και να αρχίσει να ψάχνει...
Όσον αφορά τις πηγές έμπνευσης τα πράγματα έχουν ως εξής. Μια ωραία μέρα σκέφτηκα ότι όλα όσα ξέρουμε από fantasy κόσμους (δράκοι, νάνοι, κλπ) έχουν το αντίστοιχό τους στην παλαιοντολογία και την παλαιοανθρωπολογία. Ένας δεινόσαυρος, λχ θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει για δράκος, ένας νεάντερνταλ για νάνος και πάει λέγοντας. Οπότε οραματίστηκα ένα κόμικ ηρωικής φαντασίας με επιστημονική τεκμηρίωση αλά National Geographic.
Αμέσως προέκυψε ένα ερώτημα: θα μπορούσαν όλα αυτά τα διαφορετικά είδη ανθρώπων να μοιραστούν ειρηνικά τον ίδιο κόσμο; Η απάντηση είναι οπωσδήποτε όχι. Θα οργανώνονταν σε ομάδες και θα πολεμούσαν η μία την άλλη. Αυτό με πήγε κατευθείαν στον φασισμό και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αποφάσισα να τοποθετήσω τη δράση εκεί, όντας μεγάλος φαν του Hellboy και των ναζί κακών του -φυσικά ο Mignola είναι η προφανέστερη επιρροή μου και στο σκίτσο. Δεύτερος έρχεται-νομίζω- ο Jae Lee.
Για να μην σου τα πολυλογώ είδα και ξαναείδα όλες τις ταινίες του Ταραντίνο-ξεκινώντας φυσικά από το Inglourious Basterds. Προσπάθησα να κλέψω κάτι από τις τεχνικές του και να τις περάσω σε ένα διαφορετικό μέσο που είναι το κόμικ.
Ο Barrett είναι ένας παλιός μου χαρακτήρας, η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1994 σε δικό μου fantasy comic. Αποφάσισα να τον αναστήσω και να τον εντάξω σε αυτόν τον καινούριο αλλόκοτο κόσμο, ως αντι-ήρωα. Ενδιάμεσα είχα διαβάσει τα άπαντα του Charles Bukowski και είχα δει αρκετά επεισόδια του Dr House…
Comics in Greece: Θα προλάβεις να ολοκληρώσεις το τρίτο τεύχος μέχρι το φετινό Comicdom Con; Πως αισθάνεσαι για τη συμμετοχή σε τέτοια conventions; Σκέψεις, συναισθήματα, αγαπημένες στιγμές;
Δημήτρης Καμένος: Κοίταξε. Το Homo #3 θα βγει στις αγορές τον Απρίλη του 2014, κι αυτό είναι δέσμευση. Δεν λέω πως το έχουμε έτοιμο ήδη, αλλά γίνονται σοβαρά και σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η αλήθεια είναι πως είμαι τελείως ψάρι σε επίπεδο conventions. Συμμετείχα μόνο στο τελευταίο Comicdom και στο «Τα παίξαμε», το φεστιβάλ κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών που διοργανώθηκε πέρυσι το Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά το Comicdom Con δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Την πρώτη μέρα ήμουν μεθυσμένος με την επιτυχία και τις υπόλοιπες μεθυσμένος σκέτο.
Σοβαρά τώρα, μπορεί να φανεί κλισέ αλλά τέτοια event είναι για μένα μεγάλη χαρά και μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω. Ειδικά όταν βλέπω ότι το κοινό είναι όντως εκλεκτό και πιάνει όλα αυτά τα μικρά πράγματα που βάζω στο χαρτί και αγωνιώ αν θα γίνουν αντιληπτά.
Comics in Greece: Τι σκοπεύεις να κάνεις μετά το Homo;
Δημήτρης Καμένος: Μετά τον Barrett το άλλο μεγάλο μου κόλλημα είναι ο πολυχρονεμένος πρωθυπουργός μας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων μπορεί να δείτε ένα κόμικ μου με τις περιπέτειές του πολύ σύντομα. Αναμείνατε στους δέκτες σας.
Comics in Greece: Αν κάποιος σου πρότεινε να συνεργαστείτε σε ένα νέο project, θα προτιμούσες να κάνεις το σενάριο ή τα σχέδια;
Δημήτρης Καμένος: Χμμμ. Δεν πιστεύω στον διαχωρισμό των δύο. Μια μικρή αλλαγή στο σχέδιο, σε μια έκφραση, σε μια χειρονομία μπορεί να δώσει τελείως διαφορετικό νόημα οπότε είτε το θέλουμε είτε όχι αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Αλλά θα σου πω το εξής: θα μπορούσα να συνεργαστώ είτε με σκιτσογράφο είτε με σεναριογράφο. Και τα δύο θα είχαν τη δική τους γοητεία και τα δύο θα ήταν εξίσου προκλητικά! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου