Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

Είδα το Spider-Man 3 για χιλιοστή φορά και δεν το μετανιώνω!

Είναι μερικές ταινίες τόσο πλούσιες σε πλοκή, γεγονότα, σκηνοθεσία και στήσιμο που πραγματικά δεν χορταίνεις να τις βλέπεις ξανά και ξανά! Σ' αυτή τη κατηγορία εμπίπτουν και οι 3 ταινίες Spider-Man του Sam Raimi. Εχθές το βράδυ παρακολούθησα για άλλη μια φορά το Spider-Man 3. Αν και είπα από μέσα μου την ίδια δικαιολογία που λέω κάθε φορά: Ας το δω λίγο στην αρχή μέχρι να βρω κάτι άλλο", βρέθηκα να είμαι κολλημένος στην οθόνη μου μέχρι το τέλος! Το ίδιο παθαίνω με τη τριλογία του Νονού, τα Batman του Christopher Nolan και τη τριλογία του Lord of the Rings. Είναι ταινίες που όσες φορές και να τις δεις, πάντα θα μάθεις ή θα παρατηρήσεις κάτι καινούριο. Το σενάριο και η σκηνοθεσία τους έχει τόσα πολλά επίπεδα, λεπτομέρειες και υπόβαθρο που δεν θα βαρεθείς ποτέ να τα βλέπεις. Όσο για τα Spider-Man... Θεέ μου, τι φωτογραφία!
Δεν γεννήθηκαν όλες οι ταινίες ίσες απέναντι στον θεατή. Υπάρχουν αριστουργήματα, ταινίες της μιας βραδιάς, και ταινίες που θες να βγάλεις τα μάτια σου σαν τον Οιδίποδα μόλις τις δεις. Για πάραδειγμα, το πρώτο Amazing Spider-Man του Marc Webb. Αριστούργημα δεν το λες. Το είδα μια φορά αγκαλιά μ' έναν κουβά ποπ κορν και δεν σκοπεύω να το ξαναδώ. Ήτανε της μιας βραδιας. Για ρώτα με όμως, θα ξαναδώ το Man of Steel του Snyder; ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ! Με το που τελειωσε η ταινία, πήγα και κουλουριάστηκα σε εμβρυακή στάση στη μπανιέρα και πιπίλαγα το δάχτυλο μου... Δεν είμαι μόνο στις super hero ταινίες αυστηρός κριτής. Αν και ξετρελάθηκα με τη τριλογία του Lord of the Rings, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το Hobbit, μια ταινία που υμνεί τον ποδαρόδρομο(!).
Έχω βαρεθεί να νιώθω ανακούφιση όταν η ταινία δεν ήταν αίχος, και τη βαθμολογώ με ένα πενταράκι ή εξαράκι. Σκοπός μιας ταινίας δεν είναι να αποφύγει την αθλιότητα και τη μετριότητα, αλλά να σε συναρπάσει, να σε μαγέψει και να σε ταξιδέψει! Και όσο δεν βγαίνουν τέτοιες ταινίες, θα βλέπω ξανά τις ίδιες και τις ίδιες, αυτές που με εκπλήσουν και μετά τη χιλιοστή φορά!


2 σχόλια: