Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Τι κάνουν οι καλλιτέχνες όλη μέρα;

Μέρα με τη μέρα, έρχομαι σε επαφή με πολλούς καλλιτέχνες και συγγραφείς, κυρίως διαδικτυακά. Συζητάμε για τη δουλειά τους και για τα σχέδια τους, αλλά δεν έχω ιδέα για το πως περνάνε μια τυπική μέρα τους... Η εικόνα που έχω φτιάξει στο μυαλό μου, βασισμένος στις αναρτήσεις ξένων καλλιτεχνών στο twitter είναι η εξής: Ξυπνάνε νωρίς, γκρινιάζουν ότι θέλουν καφέ, χαζολογάνε καμιά ώρα περίπου, χαζεύοντας τα νέα της ημέρας μέχρι να ανοίξει το μάτι τους, ορμάνε στη δουλειά για κανά τρίωρο, κάνουν διάλειμμα για φαί και κουτσομπολιό, ξεχνιούνται στο twitter για μερικές ώρες, ξαναδουλεύουν, νυχτώνει και ξανακάνουν διάλλειμα για φαί και μπίρι μπίρι στο ίντερνετ, βάζουν την οικογένεια για ύπνο, και επιτέλους δουλεύουν ανενόχλητοι μέχρι τα ξημερώματα.
Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση, και μπορεί να είναι 100% λάθος. Καλλιτέχνης δεν είμαι, ούτε δουλεύω απ' το σπίτι. Χάνω καθημερινά 2 ώρες απ' τη μέρα μου μόνο και μόνο για να πάω και να έρθω απ' τη δουλειά. Απ' αυτή την άποψη πρέπει να είναι πιο ώραία να δουλεύεις σπίτι... Υπάρχουν και τα deadlines όμως, σαν γκιλοτίνα πάνω απ' το κεφάλι του καλλιτέχνη, πράγμα πολύ αγχωτικό και ψυχοφθόρο.
Αν δεν με διαφωτίσει κάποιος σήμερα με αφορμή αυτό το άρθρο, θα αναγκαστώ να παρακολουθήσω το ντοκιμαντέρ του BBC Scotland με τίτλο "Τι κάνουν οι καλλιτέχνες όλη μέρα", στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Frank Quitely. Απ' ότι φαίνεται θα είναι επικεντρωμένο μόνο στην επαγγελματική του ρουτίνα και όχι στη προσωπική. Κρίμα, θα ήθελα πολύ να μάθω, αν έχω δίκιο τελικά ή όχι...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου