Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Γιατί βγάζουμε όλη τη χολή μας στους cosplayers;Να ξεκινήσω λέγοντας ότι το cosplay αποτελεί ένα πολύ ευχάριστο θέμα τόσο για μένα όσο και για το Comics in Greece γενικότερα. Είναι μια καλλιτεχνική έκφραση που απαιτεί πολύ ταλέντο, χρόνο και χρήμα, υπομονή, δεξιοτεχνία, καθώς και πολλές κοινωνικές επιδεξιότητες που δεν τις έχει πολύς κόσμος. Και είναι τουλάχιστον λυπηρό να φερόμαστε στους  cosplayers με τρόπο άσεμνο, άξεστο σεξιστικό, και προσβλητικό.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, θα έλεγε κανείς ότι το θέμα του cosplay είναι κάτι που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Όλοι όμως έχουμε ακούσει η αναπαράγει με κάποιον τρόπο όλες εκείνες τις φριχτές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε cosplayers σε διάφορα conventions ανά τον κόσμο. Είμαι σίγουρος πως όλο και κάτι θα έχουν προσθέσουν σ’ αυτό το καυτό θέμα και οι έλληνες cosplayers.
Αλγεινή εντύπωση προκαλούν επίσης, και τα άσεμνα, προσβλητικά, σεξιστικά, και ρατσιστικά σχόλια που ποστάρονται από κάθε πίθηκο σε όλα τα site που φιλοξενούν φωτογραφίες με cosplay. Σήμερα ανακάλυψα ότι το http://www.sandiegoreader.com/ είχε αναθέσει στον κωμικό Jay Allen να γράψει και δήθεν χιουμοριστικές λεζάντες κάτω από κάθε φωτογραφία cosplayer. Μου φαίνεται  περιττό να τονίσω  πόσο μικρόψυχη, μικροαστική, χυδαία, επικίνδυνη και κακόγουστη είναι αυτή η έμπνευση.
Το γελοίο είναι ότι όλοι διατυμπανίζουνε ότι ζούμε σε μια εποχή ανεκτικότητας, και ότι αγκαλιάζουμε και σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και την έκφραση του καθενός. Όλα αυτά τα κούφια λόγια πάνε περίπατο, μόλις δούμε έναν μαύρο φίλο να ποζάρει με τη στολή του Superman, ή κάποιον συμπαθητικό νεαρό με κοιλίτσα, ντυμένο Spider-Man… Θα αρχίσουν αμέσως τα κρυφά ή φανερά γελάκια, οι μπηχτές, τα «πνευματώδη» σχόλια, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος άνθρωπος να σκυλομετανιώσει την ώρα και τη στιγμή, που άφησε πίσω τις ανασφάλειες του (όλοι είμαστε ανασφαλείς, ας μη γελιόμαστε), και να εμφανιστεί με την ωραία του στολή στο convention.
Το ερώτημα που με βασανίζει είναι γιατί να επιτιθέμαστε με τόση μανία στους cosplayers; Είναι άραγε γραμμένο στο πιθηκίσιο DNA μας να θέλουμε απεγνωσμένα να φανούμε ανώτεροι από κάποιους άλλους με οποιονδήποτε τρόπο;
Μην ξεχνάμε ότι μεταξύ άλλων, το cosplay, είναι ένας τρόπος να μεταδώσεις τη καλή σου διάθεση και τη θετική σου ενέργεια. Πρέπει λοιπόν να είσαι πολύ άρρωστος, όταν κάποιος προσπαθεί να σου δώσει λίγη χαρά κι εσύ κοιτάς να τον προσβάλλεις και να τον χέσεις κατάμουτρα με όποιον τρόπο μπορείς να σκεφτείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου