Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Who is who: UltronΜε το Avengers: Age of Ultron να είναι στη γωνία, ας αρπάξουμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στη πολύχρονη και περίεργη ιστορία του Ultron στα comics. Πάμε στοίχημα ότι θα καραφλιάσετε μ’ αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω;OriginΣτη πρώτη εμφάνιση του Ultron, το 1968 στο Avengers #54, τα πράγματα ήταν λίγο μπερδεμένα. Δεν ξέραμε ούτε το όνομα του, ούτε από πού κρατούσε η σκούφια του. Έσκασε μύτη μεταμφιεσμένος σαν τον villain Crimson Cowl, ενώ το ρομποτικό του προσωπείο αποκαλύφθηκε στη τελευταία σελίδα της ιστορίας. Στο επόμενο τεύχος πάντως εμφανίστηκε σαν ρομπότ με το όνομα Ultron-5, η πέμπτη δηλαδή εξέλιξη της μορφής του. Στα επόμενα τεύχη τον βλέπουμε να ηγείται των «Masters of Evil» ενάντια στους Avengers, μαθαίνουμε ότι έχει κατασκευάσει ένα νέο ανδροειδές, τον Vision, αλλά και ότι ο ίδιος ο Ultron έχει δημιουργηθεί από έναν Avenger, τον Hank Pym, a.k.a. Ant Man! Ο Pym είχε δημιουργήσει τον Ultron βασισμένος στον δικό του εγκέφαλο, αλλά το ρομπότ επαναστάτησε αμέσως μόλις απέκτησε συνείδηση, αποκτώντας μάλιστα και Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα! Όχι απλά μίσησε τον «πατέρα» του, ήθελε να του φάει και τη γκόμενα ο μπαγάσας…  Μήλον της έριδος ήταν η Janet Van Dyne, a.k.a. The Wasp. Το σχέδιο του καψούρη Ultron ήταν να υπνωτίσει τον Pym και να τον κάνει να ξεχάσει ότι τον είχε δημιουργήσει. Ο Ultron συνέχισε να αναβαθμίζεται, αλλά αποτέλεσμα δεν είδε, καθώς τα σχέδια του ναυάγησαν από τη συμμαχία των Avengers με τον Vision, οι οποίοι και τον κατατρόπωσαν… Ο Vision όπως ξέρετε μετά απ’ αυτά τα γεγονότα έγινε επίσημα Avenger.  

Ο Γάμος του Ultron O Ultron έκατσε στον πάγκο για μερικά χρόνια, και τον ξαναβλέπουμε σαν Ultron-8 το 1977 στα Avengers #161 και #162 με άγριες διαθέσεις… Ήθελε νύφη! Συνεχίζοντας τη κουλή κόντρα με τον «πατέρα» του, δημιούργησε το θηλυκό ρομπότ Jocasta (Ιοκάστη) με το πρόσωπο της Janet Van Dyne, και έκανε πλύση εγκεφάλου στον Hank Pym αναγκάζοντας τον να βάλει στο ρομπότ την ουσία της ζωής της Janet! Η Jocasta, σαν τον Vision κι αυτή, κατάλαβε τι κουμάσι ήταν ο Ultron και στράφηκε εναντίον του, θυσιάζοντας την ίδια της τη ζωή, ειδοποίησε τους Avengers, σώζοντας έτσι τη Janet.  Πάντως και η Jocasta έγινε αργότερα Avenger.

Ultron ο μετανοήσας Στα μέσα των 80s, και στο πρώτο Secret Wars, η κοσμική οντότητα Beyonder δημιούργησε μια μορφή του Ultron, η οποία προκάλεσε μεγάλο κακό στον Ultron-12 λίγο καιρό αργότερα… Έχοντας νικηθεί άλλη μια φορά, από τους West Coast Avengers αυτή τη φορά, ο Ultron αλλάζει μυαλά και συναισθήματα, και αποφασίζει να φτιάξει τη σχέση του με τον Hank Pym… Οι δυο τους αρχίζουν να δένονται σαν πατέρας με γιο, αλλά η καλή αυτή περίοδος δεν κρατά για πολύ. Ο Ultron από το Secret Wars εμφανίζεται απ’ το πουθενά, και ο Ultron-12 θυσιάζεται για να σώσει τον Pym, λέγοντας ότι ήταν ευτυχισμένος που μπόρεσε να προστατεύσει τον πατέρα του… (Τι γλυκούλης!)

Ο Ultron ξαναπαντρεύεταιΦτάσαμε στα 90s όπου έχουμε ξανά τα ίδια και τα ίδια. Ο Ultron να αναβαθμίζεται αλλά πάντα να κατατροπώνεται από τους Avengers. Ο Doctor Doom πάντως προσπάθησε να φτιάξει ένα ρομπότ αμάλγαμα από τις προηγούμενες 12 μορφές του Ultron, το οποίο θα υπάκουε στις εντολές του, αλλά ο Ultron δεν μπορούσε να διαχειριστεί τις διαφορετικές προσωπικότητες που το απάρτιζαν, τρελάθηκε, και τελικά καταστράφηκε από τον Daredevil και τους Inhumans Karnak και Gorgon. Ο Ultron έπειτα αποφάσισε να αναβαθμιστεί με Vibranium, αλλά νικήθηκε πάλι από τον Iron Man, τον Black Panther, και τον Spider-Man. Το 1993, ο Ultron ξαναγύρισε στο παλιό του σχέδιο, να δημιουργήσει μια σύζυγο. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησε το μυαλό της Mockingbird, για να δημιουργήσει την Alchema, η οποία πολέμησε στο πλευρό του ενάντια στους Avengers, χωρίς όμως να καταφέρουν να τους νικήσουν. Μαντέψτε τι έγινε μετά… Η Alchema στράφηκε εναντίον του (το τρις εξαμαρτείν), αλλά άθελα της δημιούργησε τη νέα μορφή του Ultron στην αρχή των 2000s, χάρη σε ένα υποπρόγραμμα που της είχε φυτέψει ο Ultron, το οποίο την ανάγκαζε να τον κατασκευάζει ξανά και ξανά. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η Alchema επέστρεψε στο πλευρό του Ultron (τι σταθερότητα!), αλλά στο τέλος καταστράφηκε για τα καλά όταν ο Hawkeye της φύτεψε ένα βέλος φτιαγμένο από “anti-metal”. Ο Ultron θα επιστρέψει στα τέλη των 00s, στην ιστορία “Ultron Unlimited” όπου θα εξαφανίσει τον πληθυσμό μιας μικρής χώρας με ένα στρατό από Ultron Drones, μέχρι να τον βρούνε οι Avengers και να τον δείρουν πάλι. Στην ιστορία αυτή, έχουμε την αξέχαστη σκηνή, όπου οι Avengers μπουκάρουν στο «μαγαζάκι» του Ultron, και ο Thor του λέει τη θανατερή ατάκα: “Ultron. We would have words with thee.

Age of Iron ManΣτις αρχές των 00s, ο Ultron σαν villain αποδεσμεύτηκε απ’ τους Avengers, και άρχισε να συνδέεται πιο στενά με τον Iron Man. Το πρώτο παράδειγμα αυτής της αλλαγής το βλέπουμε στο Invincible Iron Man του 2002, όταν μια παλιότερη εκδοχή του Ultron ξαναδημιούργησε τον εαυτό του χρησιμοποιώντας μέρος από παλιά πανοπλία. Φυσικά κι αυτή η εκδοχή του Ultron καταστράφηκε. Μετά από 5 χρόνια, στη πρώτη ιστορία του “The Mighty Avengers”, τα πράγματα θα γίνουν λίγο ανώμαλα. Εκείνη τη περίοδο, η Iron Man πανοπλία του Tony Stark ήταν βιολογικά συνδεδεμένη μαζί του, χάρη στο πρόγραμμα Extremis. Ο Ultron όμως αλλοίωσε το πρόγραμμα, πήρε τον έλεγχο του σώματος του Tony Stark, και το μεταμόρφωσε σε μια νέα θηλυκή μορφή του Ultron, ένα μεταλλικό αντίγραφο της  Janet Van Dyne, η οποία μπορούσε κιόλας να ελέγχει όλη τη τεχνολογία του Stark. Τελικά ο Ultron νικήθηκε από έναν ιό που δημιούργησε ο Hank Pym (για την ακρίβεια από έναν Skrull agent που παρίστανε τον Hank Pym), επαναφέροντας έτσι τον Tony Stark στη κανονική του μορφή. Κατά την ίδια περίοδο, ο Ultron άρχισε να παίζει μπάλα και σε διαστημικές ιστορίες. Για το event της Marvel «Annihilation: Conquest», ο Ultron συμμάχησε με τους Phalanx, και προσπάθησε να ελέγξει τον στρατό των Kree με τα γνωστά αποτελέσματα… Ηττήθηκε και πάλι! Απ’ το συγκεκριμένο event το 2008 ξεμύτισαν για πρώτη φόρα, μετά τα 90s, οι Guardians of the Galaxy!

Age of Ultron


 
Όχι η ταινία… Το comic book event του 2013 που δεν έχει καμία σχέση με τη ταινία. Σ ‘ αυτό το event, μεταφερόμαστε σε μια πραγματικότητα όπου ο Ultron έχει ήδη νικήσει (επιτέλους!), έχει γίνει άρχοντας της ανθρωπότητας και κυνηγάει τους λίγους επαναστάτες υπερ-ήρωες που έχουν απομείνει και προσπαθούν να τον σταματήσουν.  Όταν ανακάλυψαν οι ήρωες που είχαν απομείνει, ότι ο Ultron ελέγχει το παρόν από μια μελλοντική χρονική περίοδο μέσω του Vision, έστειλαν 1 ομάδα στο μέλλον να τον πολεμήσει , και μία στο παρελθόν για να σκοτώσει τον Hank Pym, πριν μπορέσει να δημιουργήσει τον Ultron. Η ομάδα που πήγε στο παρελθόν τα κατάφερε, αλλά όπως πολύ ξέρουμε, όταν πας πίσω στο χρόνο να αλλάξεις τα πράγματα, συνήθως τα κάνεις πιο πουτάνα από πριν. Δημιουργήθηκε μια πραγματικότητα όπου ο Tony Stark και η Morgan Le Fay ήταν οι υπέρτατοι άρχοντες της Γης, κι έτσι αναγκάστηκαν να ξαναπάνε πίσω στον χρόνο, να σταματήσουν τους εαυτούς τους από το να σκοτώσουν τον Pym, και να δουλέψουν μαζί του ώστε να δημιουργήσουν μια back door στα συστήματα του Ultron, η οποία θα επέτρεπε στους Iron Man και Hank Pym του παρόντος να καταστρέψουν το ρομπότ, και να εμποδίσουν το όλο Age of Ultron απ’ το να συμβεί. Ουφ!

Rage of UltronΚαι ερχόμαστε στο σήμερα, στο original graphic novelRage of Ultron” που κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν, στο οποίο έχουμε κάποιες δραστικές αλλαγές για τον χαρακτήρα. Οι Avengers για άλλη μια φορά πολεμούν τον Ultron , ο οποίος έχει επιστρέψει απ’ το διάστημα και προσπαθεί να μετατρέψει τους ζωντανούς οργανισμούς σε ρομπότ με έναν νέο ιό. Η μάχη κορυφώνεται όταν ο Hank Pym, που είναι τώρα ο Giant-Man, ενώνεται κατά λάθος με τον Ultron, και δημιουργείται ένα νέο υβρίδιο, το οποίο είναι μισό Ultron και μισό Hank Pym. Σαν αποτέλεσμα, ο Ultron κατακλύζεται από ένα σωρό νέα συναισθήματα και επιστρέφει στο διάστημα για να αναλογιστεί τη νέα του μορφή. Παρόλο που οι Avengers θρηνούν τον χαμό του Hank Pym, ο επιστήμονας δεν έχει χαθεί απ’ ότι φαίνεται, γιατί στη τελευταία σελίδα του βιβλίου βλέπουμε ότι ο Ultron έχει τώρα ανθρώπινη καρδιά… Με τις αλλαγές πάντως που θα επιφέρει το Secret Wars δεν ξέρουμε αν αυτή η αλλαγή θα είναι μόνιμη, αλλά όπως και να χει, είναι ένα πολύ ωραίο twist στην ιστορία του Ultron. Μετά από 50 σχεδόν χρόνια που προσπαθεί να καταλάβει τον δημιουργό του, ο Ultron είναι πιο κοντά τώρα στον Hank Pym απ’ ότι ήταν ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου