Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

Η κληρονομιά του Flash #123Τα τελευταία 30 χρόνια, αν έχετε παρατηρήσει έχουμε πήξει στα events στα comics. Κάθε ένα απ’ αυτά διατρανώνει ότι είναι το πιο σημαντικό event, και ότι «τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά απ’ αυτό». Υπάρχουν πάντως κάποια comics που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη πορεία του μέσου μετά την έκδοση τους, όπως το Action Comics #1, το Amazing Fantasy #15, ή το Uncanny X-Men #132, αλλά δεν διαφημιστήκανε τότε με μεγάλα λόγια και κενές υποσχέσεις. Ένα τέτοιο comic έκανε την εμφάνιση του τον Ιούλιο του 1961, το Flash vol 1 #123, “The Flash of Two Worlds.”Το “The Flash of Two Worlds,” σε σενάριο του Gardner Fox και σχεδιασμένο από τον Carmine Infantino, με πολλή βοήθεια στο σενάριο από τον Julius Schwartz, ήταν η ιστορία στην οποία ο τότε Flash, Barry Allen, συνάντησε και συνεργάστηκε με τον πρώτο Flash που είχε δημιουργηθεί 20 χρόνια πριν, τον Jay Garrick.

Με την καθιέρωση του γεγονότος ότι οι 2 Flash ζούσαν σε 2 διαφορετικές εκδοχές της Γης, οι οποίες ονομάστηκαν μετά Earth-One και Earth-Two, η σχετικά απλή ιστορία 3 πράξεων που εξιστόρησε ο  Gardner Fox, παρουσίασε για πρώτη φορά στο superhero είδος, την έννοια του multiverse, το οποίο έχει γίνει τόσο αναγκαίο στο συγκεκριμένο είδος, όσο οι μάσκες και η ακτινοβολία.


Το ειρωνικό της υπόθεσης όμως είναι, ότι η συγκεκριμένη πρωτοπορία, με τις τόσες επιρροές της μέχρι και σήμερα ξεκίνησε σαν αστείο! Ο τότε καλλιτέχνης του Flash, ο θρυλικός Carmine Infantino, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να προκαλέσει τους Schwartz, Fox, και John Broome που έγραφαν το σενάριο, με το να ζωγραφίζει όλο και πιο απίστευτα εξώφυλλα, κάνοντας έτσι τη ζωή τους δύσκολη, αφού θα έπρεπε αυτοί να φτιάξουν ιστορίες που θα στήριζαν αυτά τα εξώφυλλα. Ο Infantino πίστευε ότι δεν μπορούσε με τίποτα ο Schwartz να δημιουργήσει μια κατάσταση, στην οποία θα συνυπάρχουν οι 2 Flash, αφού δεν υπήρχε προηγουμένως καμία σχέση μεταξύ τους. Οι συγγραφείς αποδέχθηκαν προφανώς τη πρόκληση και την έφεραν εις πέρας με άνεση!

Τα άμεσα αποτελέσματα αυτής της ιστορίας ήταν ότι η DC είχε αποκτήσει έναν μηχανισμό που της επέτρεπε να ξαναπαρουσιάσει τους Golden Age χαρακτήρες της, αρχικά στις σελίδες του Flash και του Green Lantern, και μετέπειτα στα ετήσια team-ups μεταξύ της Justice League της Earth-One και της Justice Society της Earth-Two. Η DC δεν άργησε να παρουσιάσει ακόμα περισσότερες εκδοχές της Γης, όπως την Earth-Three, όπου οι κακοί ήταν καλοί και το Crime Syndicate ήταν το αφεντικό σε εκείνο το σύμπαν, και την Earth-X, όπου οι Ναζί είχαν νικήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μόνο ο Uncle Sam με τους Freedom Fighters του, πρόβαλαν κάποια αντίσταση.


Μακροπρόθεσμα, δημιουργηθήκανε τόσες πολλές παράλληλες πραγματικότητες, που δημιουργήθηκε κρίση στη DC. Το event του 1985 «Crisis on Infinite Earths», ήθελε όλο το multiverse να καταρρεύσει σε ένα μοναδικό universe, σε μια προσπάθεια να ορθολογισμού του continuity της DC, και να γίνει πιο φιλικό προς νέους αναγνώστες. Αλλά το multiverse δεν πέθαινε με τίποτα. Το 2005 η μίνι σειρά «Infinite Crisis» και η σειρά «52» που ακολούθησε την επόμενη χρονιά θα αποκαθιστούσαν το multiverse, αν και θα το περιόριζαν σε μόνο 52 κόσμους αυτή τη φορά.


Εν τω μεταξύ, στην αντίπερα όχθη, η Marvel είχε κάνει κι αυτή τις κινήσεις της στο ζήτημα του multiverse. Είτε μιλάμε για τον κόσμο της Squadron Supreme, το εναλλακτικό μέλλον του “Days of Future Past,”, το Nexus of Worlds το οποίο φυλάει ο Man-Thing, το Captain Britain Corps, ή ακόμα και το Ultimate Universe, η Marvel είχε μπει για τα καλά στο παιχνίδι του multiverse.Και οι 2 μεγάλες εταιρίες λοιπόν έχουν χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την έννοια του multiverse. Τα περισσότερα events περιστρέφονται γύρω απ’ αυτό, και τα «Convergence», «Secret Wars», και φυσικά το «Multiversity» αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα. Αλλά όλα αυτά δεν ξεκίνησαν από ένα event. Ξεκίνησαν από ένα comic. To Flash #123 είναι ο ταπεινός σπόρος που φυτεύτηκε το 1961, και έδωσε μια ψηλή βελανιδιά με πολλά κλαδιά, της οποίας τους καρπούς απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου