Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Ο Governor έδειξε την ανθρώπινη πλευρά του βοηθώντας μετανάστες στη ΛέσβοΑυτή είναι η στιγμή που ο Βρετανός ηθοποιός David Morrissey, γνωστός για τον ρόλο του Governor στο Walking Dead, σώζει ένα μικρό παιδάκι απ’ του χάρου τα δόντια, το οποίο πάλευε με τα κύματα στην ανοιχτή θάλασσα για πάνω από 10 ώρες.


Ο Morrissey είχε έρθει στη Λέσβο για 2 μέρες με σκοπό να βοηθήσει κι αυτός με ότι μέσα διαθέτει στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει το νησί η οποία δεν είναι άλλη απ’ το πρόβλημα με τους μετανάστες. Εκατοντάδες μετανάστες καταφθάνουν κάθε μέρα στο νησί μέσα σε άθλιες βάρκες, προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να ξεφύγουν απ’ τον όλεθρο του εμφυλίου στη Συρία, και την άνοδο της ISIS.

Στη βόρεια ακτή του νησιού, ο ηθοποιός βλέπει με τα ίδια του τα μάτια «τη χειρότερη κρίση προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», και προσθέτει: «Καθώς οδηγούσα κατά μήκος της παραλίας, το μόνο που έβλεπα ήταν παρατημένα σωσίβια και απομεινάρια από λαστιχένιες λέμβους.» Ύστερα ήρθε αντιμέτωπος με τους ανθρώπους. Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά, νεαροί άντρες, ηλικιωμένες γυναίκες, παιδιά, όλοι να προσπαθούν να μην καταρρεύσουν κάτω απ’ τον καυτό ελληνικό ήλιο.

Ο Morrissey ήρθε στην Ελάδα με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες και μιλάει με σπαρακτικά λόγια για τη πρώτη του επαφή με τους ταλαιπωρημένους και φοβισμένους πρόσφυγες: «Στην αρχή βλέπεις τη βάρκα σαν μια κουκίδα στην οθόνη του ραντάρ. Μετά, καθώς η ακτοφυλακή πλησιάζει, αρχίζεις να διακρίνεις τα πορτοκαλί σωσίβια μες στη γαλάζια θάλασσα. Ύστερα διακρίνεις τα πρόσωπα, και τους ακούς να ουρλιάζουν για βοήθεια προσπαθώντας να υπερκαλύψουν τους ήχους των μηχανών. Οι γυναίκες φαίνονται σε άθλια κατάσταση κρατώντας σφιχτά τα παιδιά τους. Μερικά απ’ τα παιδιά δεν κλαίνε, αλλά είναι μουδιασμένα και ακίνητα απ’ τον φόβο. Δεν ξέρουν που πηγαίνουν, αλλά ξέρουν από πού έρχονται.»Η βάρκα είχε 50 άτομα μέσα. Αργότερα ανακαλύψανε ότι επιπλέανε στην ανοιχτή θάλασσα τις τελευταίες 10 ώρες, και ότι η μηχανή είχε σταματήσει επειδή δεν υπήρχαν καύσιμα. Το εγκληματικό είναι ότι αυτοί που τους βάλανε σ αυτή τη βάρκα, ξέρανε ότι δεν θα τα καταφέρνανε οι «επιβάτες» της…

Όλοι αυτοί οι δύσμοιροι άνθρωποι, που καταφέρνουν και γλιτώνουν από ένα ταξίδι που ο θάνατος καραδοκεί από πάνω τους, θα αναγκαστούν να μείνουν προσωρινά στα κέντρα μεταναστών, κάτω από άθλιες συνθήκες, μέχρι να καταγραφούν και να σταλούν στην Αθήνα.

Βέβαια, ο σταρ του Walking Dead, δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στις ελληνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και δεν δίστασε να πετάξει το μπαλάκι στη κυβέρνηση της πατρίδας του, που κάνει τα στραβά μάτια εδώ και πολλά χρόνια: «Η γεναιοδωρία και η υποστήριξη είναι σαφώς παρούσες εδώ. Η ακτοφυλακή κάνει ότι μπορεί σε μια φρικτή κατάσταση. Κατά τη γνώμη μου οι Έλληνες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το πρόβλημα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Απ’ τη μια μεριά βλέπεις τους πρόσφυγες να κάνουν ουρά για τη καταγραφή τους, κι απ’ την άλλη βλέπεις τους Έλληνες να σχηματίζουν ουρές στα ΑΤΜ για τα 60 ευρώ την ημέρα. Είναι η τέλεια καταιγίδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αρχίσει να δέχεται το μερίδιο προσφύγων που του αναλογεί. Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε το πρόβλημα. Η Ευρώπη έχει πλούσιες και πολιτισμένες χώρες. Θα πρέπει να βρουν μια λύση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου