Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

ELYSIUM ONLINE ADVANCED REVIEWΒρισκόμαστε στο έτος 2021. Η ζωή δεν έχει αλλάξει και πολύ σε σχέση με σήμερα. Όλοι τρέχουν να τα βγάλουν πέρα με τη καθημερινότητα τους, εργάζονται, κάνουν οικογένεια, κάνουν όνειρα, έχουν επιτυχίες, αποτυχίες, ή μια βαρετή ζωή, και προπάντων ζουν και αναπνέουν μέσα στα online κοινωνικά δίκτυα.

Την επανάσταση στη ζωή και τα κοινωνικά δίκτυα φιλοδοξεί να φέρει το Elysium. Στο κοινωνικό αυτό δίκτυο θα μπορείς να αλληλεπιδράς και με τους νεκρούς αγαπημένους σου, κι αυτό το κάνει πρωτόγνωρο κι ακαταμάχητο. Ποιος είπε ότι ο θάνατος είναι το τέλος;

Οι πρώτες σελίδες του “Elysium Online” είναι αινιγματικές. Αρχικά γινόμαστε μάρτυρες της ολικής καταστροφής του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Διαμελισμένα πτώματα παντού, ερειπωμένες και κατεστραμμένες πόλεις είναι το σκηνικό μια μέρα μετά τη κυκλοφορία του Elysium στο ευρύ κοινό.
Δεν προλαβαίνουμε να χωνέψουμε τις εικόνες απόλυτης καταστροφής, και μεταφερόμαστε στο παρελθόν, 2 μήνες πριν τη κυκλοφορία του Elysium. Γνωρίζουμε σιγά-σιγά τον προγραμματιστή Παύλο που είναι το μυαλό και η ψυχή του Elysium. Δουλεύει κυριολεκτικά νυχθημερόν προκειμένου το Elysium να είναι πανέτοιμο για τη κυκλοφορία του στο ευρύ κοινό. Ζει μια μοναχική ζωή στη πραγματικότητα, αλλά φαίνεται πιο ευτυχισμένος όταν είναι μέσα στο Elysium, παρέα με χρήστες που επιλέχτηκαν για τη δοκιμαστική έκδοση και με τους πρώτους νεκρούς κατοίκους του. Απ ‘ότι φαίνεται το Elysium θα κάνει πάταγο γιατί οι νέοι έχουν ξετρελαθεί μαζί του. Αυτή την άποψη όμως δεν συμμερίζονται οι θρησκείες, συντηρητικές ομάδες, ή ακόμα και απλοί οικογενειάρχες. Το θεωρούν έργο του διαβόλου, ανήθικο, και πηγή προβλημάτων.

Την ημέρα της κυκλοφορίας του Elysium σχεδόν τίποτα δεν προμηνύει την ολική καταστροφή που θα γνωρίσει το ανθρώπινο είδος. Λέω σχεδόν γιατί το αυτοκίνητο του Δρ. Τόρενς τον προειδοποίησε ότι έρχεται το τέλος τη προηγούμενη νύχτα. Όλα τα μηχανήματα είναι «έξυπνα» και συνδεδεμένα στο δίκτυο. Εξυπηρετούσαν τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Η προειδοποίηση του αυτοκινήτου ήταν η πρώτη περίεργη αντίδραση από τις μηχανές και μια απ’ τις τελευταίες αθώες πράξεις τους…  Το Elysium λοιπόν βγαίνει στην αγορά, και όπως είναι φυσικό γνωρίζει αφάνταστη επιτυχία. Δυο εκατομμύρια χρήστες το έχουν κατεβάσει μέσα σε λίγες ώρες. Η χαρά όμως της εταιρίας που το κυκλοφόρησε και του κόσμου που το κατέβασε δεν κρατάει πολύ γιατί όχι μόνο το Elysium αλλά και ολόκληρο το δίκτυο πέφτει λίγες ώρες μετά τη κυκλοφορία του. Το πανδαιμόνιο που ακολουθεί δεν περιγράφεται. Εμφανίζονται απειλητικά μηνύματα σε γιγαντοοθόνες, τα αμάξια τρελαίνονται και δεν υπακούν σε εντολές, ο κόσμος φρικάρει, χιλιάδες πεθαίνουν σε λίγα μόλις λεπτά, αεροπλάνα πέφτουν απ’ τον ουρανό και ξεσπούν μεγάλες πυρκαγιές παντού. Ο θάνατος κι ο όλεθρος βασιλεύουν…

Τι προκάλεσε όμως την επίθεση των μηχανών στο ανθρώπινο είδος; Από πού πηγάζει τόσο μίσος για την ανθρώπινη ζωή; Σύντομα ο Παύλος καταλαβαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να κατανοήσει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, και για να προσπαθήσει να το διορθώσει είναι να πεθάνει και να μπει κι ο ίδιος για πάντα μες στο Elysium. Αυτό που θα ανακαλύψει δεν το χωρά το μικρό ανθρώπινο μυαλό του…

Τι να πρωτοπεί κανείς για το “Elysium Online” του Ηλία Κυριαζή; Επίκαιρο, αποστομωτικό, βίαιο, ρεαλιστικό, συγκινητικό, περίτεχνο, χτυπάει στο ψαχνό όλα τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου όπως το φόβο της απώλειας αγαπημένων μας προσώπων και την αποξένωση. Η πλοκή γρήγορη αλλά με ομαλή ροή. Οι χαρακτήρες υφαίνονται σελίδα με σελίδα, και στο τέλος νοιώθεις ότι τους ξέρεις από καιρό. Οι αναφορές στη κοινωνία μας πετυχημένες και με όση δόση σαρκασμού και ειρωνείας χρειάζεται. Το πιο έξυπνο τρυκ πάντως στο σενάριο ήταν οι διαφημίσεις του Elysium. Διασκορπισμένες μέσα στο βιβλίο σε καίρια σημεία, αποκλιμάκωναν την ένταση αλλά στη ουσία βοηθούσαν στη κορύφωση του δράματος. Ιδιοφυής τεχνική!

Το σχέδιο επίσης είναι κορυφαίου επιπέδου, δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό εξάλλου. Κάθε σελίδα είναι μια έκρηξη χρωμάτων. Ποτέ άλλοτε τα διαμελισμένα πτώματα δεν ήταν ομορφότερα. Δεν θα χορταίνετε το λουτρό αίματος που κοσμεί τα panel του «Elysium Online»!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το “Elysium Online” με σενάριο και σχέδιο από τον Ηλία Κυριαζή είχε αποσπάσει 4 Βραβεία Comicdom Con το 2014. Καλύτερου Κόμικ, Καλύτερου Συγγραφέα, Καλύτερου Σχεδιαστή, και Καλύτερης Αυτοέκδοσης! Η αρχική έκδοση του βιβλίου ήταν στα Αγγλικά, και ο Κυριαζής το είχε αυτοεκδώσει μέσω επιτυχούς καμπάνιας crowdfunding στο Indiegogo.

 Σε λίγες μέρες όμως θα έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε το “Elysium Online” στα Ελληνικά, σε μια πολυτελή και καλαίσθητη έκδοση του εκδοτικού οίκου Webcomics. Η πρώτη του κυκλοφορία θα πραγματοποιηθεί στο Comicdom Con Athens 2016 το τριήμερο 15-17 Απριλίου, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31). Βάλτε από τώρα στη λίστα με τις αγορές σας, είναι must!


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου