Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

Ερωτόκριτος ReviewΠόσοι από σας θυμάστε με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία του «Ερωτόκριτου»; Μπορεί να το μελετήσαμε στο σχολείο «αναγκαστικά» σαν ένα απ’ τα σημαντικότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας αλλά 9 στους 10 έχουν μια ασαφή εικόνα στο μυαλό τους για το αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει το graphic novel «Ερωτόκριτος» των Γούση, Παπαμάρκου, και Ράγκου, από τις εκδόσεις Polaris. Με σχέδια και χρώματα που σου κόβουν την ανάσα, οι 10.012 στίχοι του κλασσικού έργου ζωντανεύουν στα μάτια σου μπροστά, σε ένα graphic novel 86 σελίδων αξεπέραστης ομορφιάς και αισθητικής!

Τοποθετημένο στην Αθήνα, σε μια ασαφή χρονική περίοδο, ο Ερωτόκριτος είναι κάτι παραπάνω μια ιστορία αγάπης. Θίγει πολλά διαχρονικά θέματα όπως η αντρική φιλία, οι πολιτικές ίντριγκες, και οι ταξικές διαφορές. Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο του έργου είναι ο φεμινισμός της Αρετούσας. Αρνείται να παντρευτεί οποιονδήποτε άλλον εκτός του Ερωτόκριτου γιατί πιστεύει με όλο της το είναι ότι ένας γάμος με κάποιον που δεν αγαπά θα είναι φυλακή για κείνη.

Ο Γιώργος Γούσης κάνει θαύματα στην εικονογράφηση του βιβλίου. Ορμώμενος από την ασάφεια των εικόνων του Κορνάρου, ο Γούσης καταφέρνει να δημιουργήσει έναν μαγικό, πανέμορφο κόσμο στον οποίο διαδραματίζεται η ιστορία. Δανείζεται στοιχεία από πολλές χρονικές περιόδους και τα ενώνει σε ένα κολάζ εικόνων αξεπέραστης ομορφιάς. Για παράδειγμα, ενώ οι φορεσιές των αυλικών του βασιλιά είναι βυζαντινότροπες, ο οπλισμός των Αθηναίων είναι αναγεννησιακός!

Οι Γούσης, Παπαμάρκος, και Ράγκος κλήθηκαν να λύσουν και ένα πρόβλημα στην αφήγηση που αρχικά φαινόταν αξεπέραστο. Πως θα μεταφέρανε στο κοινό του 21ου αιώνα τον ποιητικό λόγο με ομοιοκαταληξία και μεσαιωνικό κρητικό ιδίωμα χωρίς να αλλοιωθεί η ταυτότητα του αρχικού έργου; Η λύση που σκέφτηκαν ήταν ιδιοφυής: οι διάλογοι αποδόθηκαν σε πεζό νεοελληνικό λόγο ενώ η αφήγηση είναι αυτούσια αποσπάσματα από το πρωτότυπο έργο.

Το graphic novel «Ερωτόκριτος» δεν είναι απλά η μεταφορά του κλασσικού έργου σε comic. Με πολλά fantasy στοιχεία, ρεαλιστικές και βίαιες μάχες, και αναφορές σε σύγχρονα θέματα, ο Ερωτόκριτος είναι η εξέλιξη και η μεταφορά σε άλλο επίπεδο του έργου του Κορνάρου. Οι Γούσης, Παπαμάρκος, και Ράγκος αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη τους έρευνα και τη σκληρή τους δουλειά που τους οδήγησε στη δημιουργία αυτού του διαμαντιού της 9ης Τέχνης! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, ένα τόσο πανέμορφο έργο δεν θα πρέπει να λείπει απ τη βιβλιοθήκη σας.


Κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις Polaris στα καταστήματα comics και τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της χώρας.Βαθμολογία: 9
Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου