Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Γκάμπο ReviewΓκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ποιητής, δημοσιογράφος, σεναριογράφος συγγραφέας. Πατέρας αριστουργημάτων όπως «Εκατό χρόνια μοναξιά» και «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας». Ότι και να πει κανείς για τη ζωή ή το έργο του Μάρκες είναι λίγο. Τα λόγια δεν μπορούν να αιχμαλωτίσουν τη μαγική ζωή που έζησε ο Γκάμπο (έτσι φώναζε χαϊδευτικά τον Μάρκες ο παππούς του).

Παρ όλα αυτά, ο συγγραφέας Όσκαρ Παντόχα και οι εικονογράφοι Μιγκέλ Μπούστος, Φελίπε Καμάργο Ρόχας και Τατιάνα Κορδόμπα δεν πτοούνται απ’ το βάρος της κληρονομιάς του Μάρκες, και με απόλυτο σεβασμό δίνουν στο αναγνωστικό κοινό ένα ξεχωριστό βιογραφικό graphic novel. Το «Γκάμπο, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής» είναι ένα μαγικό ταξίδι 163 σελίδων στους σταθμούς της ζωής του μεγάλου Κολομβιανού συγγραφέα από τη γέννηση του το 1927 ως την απονομή του Νόμπελ το 1982. 
 Γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης του «Εκατό χρόνια μοναξιά», μια διαδικασία που ταλαιπωρούσε το μυαλό του Μάρκες επί 20 χρόνια. Γνωρίζουμε τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και τον στήριξαν παρά τις αμέτρητες δυσκολίες και την αφόρητη φτώχεια. Ο παππούς του ήταν η πατρική φιγούρα του Μάρκες που τον μεγάλωσε αντικαθιστώντας τους γονείς του. Φιλελεύθερος συνταγματάρχης τον ανέθρεψε ιδανικά και του άνοιξε τη φτερά για το μετέπειτα μεγαλείο του. Η γιαγιά του κι οι ανατριχιαστικές ιστορίες της ιστορίες πνευμάτων που έμπλεκαν το φανταστικό με το πραγματικό έθεσαν τις βάσεις για το στυλ γραφής του, τον μαγικό ρεαλισμό. Και βέβαια η σύζυγος του η Μερσέδες τον στήριξε όσο κανείς άλλος. Τον ενθάρρυνε συνέχεια και κάλυπτε επί 18 μήνες που κράτησε η συγγραφή του «Εκατό χρόνια μοναξιά» τα έξοδα της τετραμελής τους οικογένειας.

Το graphic novel καλύπτει μεγάλο μέρος της ζωής του Μάρκες και φωτίζει πολλά περιστατικά που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σ αυτή. Το σενάριο όμως του Παντόχα είναι φλύαρο και δεν ακολουθεί γραμμική πορεία κι αυτό ίσως να κουράσει κάποιον αμύητο στο στυλ του μαγικού ρεαλισμού των μυθιστορημάτων του Μάρκες. Απ την άλλη η εικονογράφηση των Μπούστος, Καρμάγο, και Κορδόμπα, παραείναι απλοϊκή κι αυτό ίσως να γίνεται για να εξισορροπηθεί το φορτωμένο σενάριο.   

Το «Γκάμπο, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση της Κλαίτης Σωτηριάδου, και μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο http://ikarosbooks.gr/649-gkampo.html και σ όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.  Ένα graphic novel που πρέπει να διαβάσουν μικροί και μεγάλοι. Οι νεότεροι για γνωρίσουν τα αξεπέραστης αξίας έργα του Μάρκες και οι μεγαλύτεροι για να διεισδύσουν σε πτυχές της ζωής του Νομπελίστα συγγραφέα που ίσως να μην γνώριζαν.Βαθμολογία: 7/10


Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου