Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Η Αγγελική Σαλαμαλίκη μιλά για το Monsieur CharlatanΤο εξαιρετικό webcomic της Αγγελικής Σαλαμαλίκη, «Monsieur Charlatan» θέλει να κάνει το άλμα από την οθόνη του υπολογιστή σου στο χαρτί. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί η καμπάνια χρηματοδότησης του στο Indiegogo. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει επιτευχθεί το 37% του στόχου ενώ απομένουν 24 μέρες για την ολοκλήρωση της καμπάνιας.

Η δημιουργός του Monsieur Charlatan, Αγγελική Σαλαμαλίκη, μας έδωσε τη παρακάτω συνέντευξη. Είμαστε σίγουροι πως αφού τη διαβάσετε θα ξέρετε μετά τι πρέπει να κάνετε!

Comics in Greece:  
Πες μας λίγα λόγια για το Monsieur Charlatan. Τι ύφος έχει, ποιοι είναι οι χαρακτήρες του, και τι γεύση σου αφήνει όταν το τελειώνεις;


Αγγελική Σαλαμαλίκη: 
Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Isidore Charlatan, ένας πρώην επιτυχημένος detective που έγινε πολύ γνωστός από μικρή ηλικία λύνοντας μυστήρια σε Ευρώπη και Αμερική.

Όταν όμως ξεσπάει το κραχ του 1929, χάνει όλα του τα χρήματα, την μνηστή του, και την όρεξή του να λύνει εγκλήματα την αντικαθιστά το αλκοόλ, οι καταχρήσεις και οι αυτοκτονικές τάσεις.
Επιστρέφει στο πατρικό του στο Παρίσι, όπου τον ακολουθεί η πιστή του φίλη και κρυφή (ίσως όχι και τόσο κρυφή) θαυμάστρια του Magda, μια δημοσιογράφος με άσχημο παρελθόν το οποίο έμελλε να αποκτήσει κοινό παρονομαστή με τον Isidore.Η ατμόσφαιρα του κόμικ είναι βασισμένη στις ταινίες νουάρ, και παρόλο που το σχεδιαστικό του στυλ είναι πιο cartoony, η ιστορία είναι σκοτεινή. Έχει αίμα, φόνους, ενδοοικογενειακή βία. And all that jazz!
Αν και στο webcomic η ιστορία φαίνεται να έχει happy ending, και χωρίς να θέλω να κάνω spoiler, ο επίλογος που θα είναι μόνο στην έντυπη version, έχει μια σημαντική ανατροπή! Το βασικό στοιχείο στην όλη ιστορία, νομίζω είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος ‘κακός’. Όλοι οι χαρακτήρες παίρνουν καλές και κακές αποφάσεις, κάνουν σωστά και λάθος πράγματα, αλλά στο τέλος υπάρχει μια δικαίωση πως όλα έγιναν για κάποιο λόγο. Αν και η μοίρα την οποία ο ίδιος ο πρωταγωνιστής αποδέχεται εντέλει, ίσως δεν είναι και τόσο ευνοϊκή (τουλάχιστον όχι για τον ίδιο)!

Comics in Greece: 
Μίλησε μας για τη καμπάνια χρηματοδότησης του Monsieur Charlatan στο Indiegogo. Ποιος είναι ο στόχος και τι μπορούμε να κάνουμε για να σε βοηθήσουμε να επιτευχθεί; Οι υποστηρικτές της καμπάνιας τι κερδίζουν;

Αγγελική Σαλαμαλίκη:
Η χρήση μιας πλατφόρμας για χρηματοδότηση σαφώς και δεν είναι κάτι καινούργιο. Επέλεξα το Ιndiegogo γιατί είναι το μόνο αυτή τη στιγμή που δέχεται δημιουργούς από Ελλάδα.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν καλύπτουν τα τυπογραφικά και λοιπά έξοδα (συσκευασίες αποστολής, εκτυπωτικά για τα έξτρα δωράκια).Ο κάθε τόμος έχει 200+  σελίδες σε Α4 μέγεθος και ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το κόστος του καθενός ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των αντιτύπων προς εκτύπωση. Έτσι κατάφερα να μειώσω την τελική τιμή του κάθε τόμου στα 15 ευρώ.
 

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η καμπάνια είναι fixed, αυτό σημαίνει πως αν δεν τα καταφέρουμε, τα χρήματα που έχουν δοθεί θα επιστραφούν μόλις λήξει ο χρόνος χρηματοδότησης!

Ο στόχος της καμπάνιας είναι απλά να μαζευτούν τα χρήματα για να τυπωθεί το κόμικ σαν ολοκληρωμένο έργο. Πήρε τόσα χρόνια (και τόσα δάκρυα!) για να τελειώσει, το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να δοκιμάσω να το βγάλω σε έντυπη μορφή.


Φυσικά υπάρχει σαν web-comic online οπότε μπορεί κάποιος να μπει να το διαβάσει δωρεάν!

Για τα καλά παιδάκια όμως που θα συνεισφέρουν, έχω συμπεριλάβει πολλά perks (δωράκια που λένε και στο χωριό μου), κάρτες, σκιτσάκια από τους χαρακτήρες του κόμικ, κάποιες μικρές αφίσες από καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Δουτσιόπουλος και ο Κωστής Παπαθεοδώρου. Για τους πιο κουβαρντάδες υπάρχει η επιλογή σχεδίου σε Α4 μέγεθος από χαρακτήρες της προτίμησής τους. Θες Batman? Θες Doctor Strange? Θες την Harley Quinn να κάνει πατινάζ στο κάστρο της Elsa από το Frozen? You got it

Επίσης από τα 5 ευρώ και πάνω όλοι παίρνουν ένα PDF με concept art του κόμικ και ένα wallpaper (το αφεντικό τρελάθηκε). 


Comics in Greece:
Τι διαφορετικό θα έχει η έντυπη έκδοση από το webcomic;

Αγγελική Σαλαμαλίκη:
Πέρα του ότι θα μπορείς να το έχεις μαζί σου για να το διαβάζεις στις βαρετές βόλτες στα μέσα μεταφοράς, θα έχει και τον επίλογο τον οποίο δεν έχω ανεβάσει στο site και είναι η κατάληξη της ιστορίας που σίγουρα θα θέλετε να διαβάσετε (και μετά μάλλον να με κάψετε ζωντανή...) 
Comics in Greece:

Πόσα στοιχεία απ τον εαυτό σου έχεις βάλει στους χαρακτήρες του Monsieur Charlatan;
Αγγελική Σαλαμαλίκη: 
Ααααα καλή ερώτηση. Κοίτα, βασικά δεν είμαι επαγγελματίας σεναριογράφος οπότε εξ’ ορισμού όλοι οι χαρακτήρες έχουν κάτι από εμένα αναπόφευκτα. Προτιμώ τις ιστορίες που βασίζονται σε χαρακτήρες και δημιουργούν μια πλοκή λόγω των αποφάσεών τους, πολύ περισσότερο από μια φοβερή πλοκή στην οποία όμως δεν αναπτύσσονται καθόλου οι χαρακτήρες σαν προσωπικότητες. Σίγουρα κάποιες καταστάσεις τις έχω ζήσει και η ίδια και τις εμπλούτισα στο κόμικ (μην ανησυχείτε δεν έχω θάψει κανέναν – ακόμα), αλλά νομίζω τον μηδενισμό του Charlatan τον έχω και γω κυρίως στην καθημερινότητά μου.


Comics in Greece: 
Ασχολείσαι με το συγκεκριμένο project 5 έτη. Τι σημαίνει για σένα να πάρεις στα χέρια σου την έντυπη έκδοση του έργου σου;

Αγγελική Σαλαμαλίκη: 
Θα ήταν παρα πολύ ικανοποιητικό! Γιατί η όλη προσπάθεια ξεκίνησε πολύ ταπεινά, και σιγά σιγά απέκτησε αναγνώστες, οι οποίοι είναι το ίδιο ενθουσιασμένοι με μένα με την ιδέα να βγει το κόμικ σε βιβλίο. ‘Οπως και να έχει όμως το κόμικ θα είναι πάντα online. Απλά υπάρχει κόσμος εκεί έξω που δεν ψήνεται να διαβάζει στην οθόνη και το καταλαβαίνω αυτό γιατί και μένα μου αρέσει η μυρωδιά ενός καινούργιου βιβλίου. Πόσο μάλλον να το έχω φτιάξει εγώ!


Comics in Greece:
Γιατί crowdfunding και όχι εκδοτικός οίκος;

Αγγελική Σαλαμαλίκη:
Κατ’ αρχάς γιατί το κόμικ είναι στα αγγλικά και το βασικό του κοινό δεν ήταν στην Ελλάδα, οπότε σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να φτάσει στα χέρια τους πιο γρήγορα με αυτόν τον τρόπο. Βέβαια μέχρι ώρας η συνεισφορά από Ελλάδα είναι συγκινητική! (respect!) Και κακά τα ψέματα ένα τόσο μεγάλο σε όγκο comic δε συνέφερε ούτε τους εκδοτικούς οίκους από άποψης τιμής και σίγουρα ούτε τους αγοραστές! Μέσω του crowdfunding την τιμή του τεύχους την ορίζω εγώ προσπαθώντας να βγει όσο πιο φθηνό γίνεται. 


Comics in Greece:
Θα σ ενδιέφερε μια ελληνική έκδοση του Monsieur Charlatan;

Αγγελική Σαλαμαλίκη:
Φυσικά και θα με ενδιέφερε και ίσως τότε θα είχε μεγαλύτερο νόημα να γίνει μέσω κάποιου εκδοτικού οίκου.


Comics in Greece:
Το μήνυμα σου στο ελληνικό κοινό: «Στηρίξτε το Monsieur Charlatan γιατί…»


Αγγελική Σαλαμαλίκη:Γιατί αγαπάτε τα κόμικ και θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία σε κάτι ανεξάρτητο να τυπωθεί απευθείας από τον δημιουργό του! Επίσης αν τα καταφέρουμε να βγει θα σας κερνάω γλυκάκια στα Cons (come to the dark side).Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου