Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Spider-Man: Το Τελευταίο Κυνήγι του Κρέϊβεν Review



Μία από τις κορυφαίες ιστορίες, αν όχι η κορυφαία ιστορία του Spider-Man είναι το θρυλικό πια «Το Τελευταίο Κυνήγι του Κρέϊβεν» σε σενάριο του J. M. DeMatteis και σχέδιο του Mike Zeck. Η ιστορία  έτρεξε σαν crossover το δίμηνο του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 1987 στα τεύχη Web of Spider-Man #31-32, The Amazing Spider-Man #293-294, και The Spectacular Spider-Man #131-132, και φάνηκε αμέσως η κλασσική της αξία αφού αγαπήθηκε μονομιάς από κοινό και κριτικούς.

Και αφού οι Εκδόσεις ΟΞΥ το έφεραν στην Ελλάδα σε μια ποιοτική και καλαίσθητη έκδοση, εμείς αρπάζουμε την ευκαιρία να σας το παρουσιάσουμε!



Θα ξεκινήσω απ το εικονικό εξώφυλλο του βιβλίου που σε γεμίζει ανατριχίλα και ανυπομονησία για την ιστορία. Ο Spider-Man σέρνεται έξω απ τον τάφο του φορώντας τη τότε μαύρη στολή του… Μπρρρρρρ!

Ποιος τον έβαλε όμως εκεί αρχικά και γιατί; Ε λοιπόν όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, ο Spider-Man έχει ένα σωρό ανισσόροπους αντιπάλους. Ένας απ αυτούς, ο Κρέϊβεν ο Κυνηγός έχει κάνει σκοπό της ζωής του να σκοτώσει το μεγαλύτερο θήραμα που υπάρχει στη Γη, που κατά τη γνώμη του δεν είναι άλλο απ τον Spider-Man τον ίδιο.

Ο Κρέϊβεν φαίνεται ότι καταφέρνει να σκοτώσει τον Spidey, τον θάβει, και παίρνει τη θέση του στους δρόμους της Νέας Υόρκης, θέλοντας να αποδείξει ότι είναι ανώτερος του!

Η πλοκή εκτυλίσσεται σε πολλά επίπεδα, και όπως είπαμε παραπάνω, είναι μία απ τις καλύτερες ιστορίες με τον Spider-Man όλων των εποχών. Βλέπουμε τον Κρέϊβεν να προσπαθεί απεγνωσμένα να καταλάβει τι είδους πλάσμα είναι ο Spider-Man, ενώ ταυτόχρονα παλεύει με το παρελθόν του, και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Spidey περνά από όλα τα άσχημα ψυχολογικά στάδια που μπορεί να περάσει κάποιος που είναι υπερβολικά πιεσμένος. Φόβο για τη ζωή του, για τους αγαπημένους του, αμφισβήτηση των ικανοτήτων του, πάλη με το έντονο συναίσθημα καθήκοντος που τον διακατέχει, κι άλλα πολλά που θα τον έκαναν αιώνια bitch των ψυχολόγων και των ψυχοφαρμάκων τους. Η Mary-Jane περνάει κι αυτή τα ζόρια της γιατί είναι νιόπαντρη με τον Peter Parker και φοβάται μην τα χει τεζάρει ο γαμπρός ακόμα δεν τον πήρε…

Η δράση είναι ακατάπαυστη, η αγωνία τσακίζει κόκαλα, ενώ ο αναγνώστης περνάει ένα συναισθηματικό rollercoaster μέχρι να φτάσει στη λύτρωση. Μία λύτρωση που κατά τη γνώμη μου παραείναι cheesy και «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», αλλά δεν μπορεί να χαλάσει ούτε στο ελάχιστο την επική ατμόσφαιρα και τη προσεκτικά υφασμένη με πολλές λεπτομέρειες πλοκή του βιβλίου.

Η εικονογράφηση του Zeck ταιριάζει γάντι με το σκοτεινό ύφος της ιστορίας. Τα σχέδια του είναι άγρια, ζωντανά, γεμάτα δράση και αντίδραση, ενώ υπάρχουν πάνελ που παίζει με τα όρια του γκροτέσκου, πράγμα που με εξίταρε σαν αναγνώστη και μου ανέβασε την αδρεναλίνη στα ύψη!

Το κλασσικό λοιπόν «Το Τελευταίο Κυνήγι του Κρέϊβεν» είναι ένα βιβλίο που δεν θα πρέπει να λείπει από καμία συλλογή εραστή της 9ης τέχνης. Ένα πραγματικό διαμάντι στην ιστορία του Spider-Man! Αποκτήστε το τώρα αν δεν το έχετε, η ιστορία αυτή είναι το Α και το Ω των υπερ-ηρωικών χρονικών!


Στράτος Ξ. Χουβαρδάς


Βαθμολογία 10/10




Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου