Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Οι Μεγάλοι Παλαιοί #7 Krazy Kat του George HerrimanMιλώντας για την 9η τέχνη δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε φυσικά και στο απόλυτο comic strip όλων των εποχών. Δημιουργία του σχεδιαστή και καρτουνίστα George Herriman (1880-1944), το Krazy Kat (ή Krazy&Ignatz σε μετέπειτα επανεκδώσεις του) εμφανίζεται στις 28 Οκτωβρίου του 1913 στις σελίδες της New York Εvening Journal του William Randolph Hearst. To Krazy Kat αποτελεί την μετεξέλιξη ενός παλαιότερου strip του Herriman, του «The Dingbat Family».Το θέμα του απλό και άκρως σπαρταριστό! Mία φανταστική τοποθεσία κάπου στο Coconino της Αριζόνα (όπου ο δημιουργός είχε τη θερινή του κατοικία). Ο (η) Krazy Kat (ουσιαστικά ποτέ δεν διευκρινίζεται το φύλο του) μία γάτα ερωτευμένη με το ποντίκι Ignatz που όμως ο τελευταίος τον μισεί θανάσιμα και του το δείχνει με τη πρώτη ευκαιρία, ειδικά πετώντας του στο κεφάλι του κακομοίρη Κrazy, τούβλα!! (κάτι το οποίο ο Κrazy το λαμβάνει σαν ένδειξη αγάπης!!) Ο αστυνομικός σκύλος Offisa Pupp (κρυφό)ερωτευμένος με τον Krazy προσπαθεί πάντα να τον προστατέψει από την οργή(και τα τούβλα)του Ignatz χωρίς να το πετυχαίνει πάντα...και άλλες φορές συλλαμβάνει τον Ignatz!!Πίσω από αυτό το απλό και άκρως σουρεαλιστικό "ερωτικό τρίγωνο" κρύβεται όλη η μεγαλοφυΐα ενός μεγάλου δημιουργού όπως ήταν ο Herriman. Ουσιαστικά μιλάει (έστω και συγκαλυμμένα πίσω από χιουμοριστικό τρόπο) για την ομοφυλοφιλία σε μία εποχή που κάτι τέτοιο φάνταζε εξωπραγματικό για το χώρο της 9ης τέχνης και όχι μόνο. Χρησιμοποιώντας (ειδικά στον Krazy) μία αργκό που συνδυάζει την αγγλική, την γαλλική και ισπανική γλώσσα (και ακόμα περισσότερες), background τα οποία αλλάζουν από panel σε panel (τα οποία και αυτά αλλάζουν μέγεθος ανάλογα με το πώς θα εξυπηρετήσουν την ιστορία που θέλει να πεί ο δημιουργός), τους χαρακτήρες να του απευθύνουν το λόγο (ειδικά όταν ο Offica πηγαίνει στη φυλακή τον Ignatz και αυτή δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη) και μία πληθώρα άλλων ζωόμορφων χαρακτήρων ο ένας πιο παλαβός από τον άλλο, δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι το comic strip αυτό έγινε πολύ δημοφιλές όχι μόνο στο ευρύ κοινό (ο ίδιος ο εκδότης του ήταν μεγάλος fan και το comic συνέχιζε την έκδοση του με δική του πάντα εντολή), αλλά και στο δύσκολο intellectual κοινό που για πρώτη ίσως φορά είδε τα κόμικ σαν πραγματική μορφή τέχνης που δεν απευθύνονταν σε παιδιά μόνο... Ένα κόμικ ΚΑΙ για διανοούμενους λοιπόν!!Το comic strip συνεχίστηκε μέχρι τον άδοξο θάνατο του δημιουργού του τον Απρίλιο του 1944 και (όπως στη  περίπτωση του Thimble Theater και του Segar) o εκδότης αποφάσισε να μην το συνεχίσει με άλλο δημιουργό. Ποιός άλλωστε θα μπορούσε απόλυτα να συλλάβει το στυλ και το απαράμιλλο ταλέντο του Herriman;

Το κόμικ έγινε και cartoon πολλές φορές (1916,1920,1927) ενώ έγινε και μία απόπειρα revival της σειράς το 1951 από τη Dell comics βγάζοντας 5 τεύχη στα οποία αυτή τη φορά ο Γάτος είναι αρσενικός (και με τη βούλα) και το ποντίκι θηλυκό.... Το comic έχει επανεκδοθεί σε τεύχη και graphic novels από πολλές εταιρείες με σημαντικότερες εκδόσεις αυτές των Pacific comics και Fantagraphics… To 1999 ψηφίστηκε δε στην πρώτη θέση της λίστας με τα καλύτερα Αμερικανικά κόμικ του 20ου αιώνα.


Σπύρος Ανδριανός

Ο Σπύρος Ανδριανός γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αγαπά πολύ τα comics, είναι μανιώδης συλλέκτης τους, ενώ πολύ συχνά δημιουργεί κιόλας. Όταν δεν ασχολείται με τα comics διαβάζει κάποιο βιβλίο του αγαπημένου του συγγραφέα, Yukio Mishima, ή βλέπει ταινίες του Woody Allen τρώγοντας πίτσα.


Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου