Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Οι Μεγάλοι Παλαιοί #9 Frankenstein του Bernie Wrightson«Did I request thee, Maker, from my clay
To mould Me man? Did I solicit thee
From darkness to promote me?»

John Milton, Paradise Lost (X. 743–5)


Με αφορμή την απώλεια του μεγάλου σχεδιαστή Bernie Wrightson πριν λίγες μέρες, θα σταθούμε σε ένα έργο-σταθμό στη μεγάλη καλλιτεχνική πορεία του στο χώρο του horror illustration.Πρόκειται για την αριστουργηματική μεταφορά σε κόμικ του γνωστού έργου της Mary Shelley, Frankenstein (O μοντέρνος Προμηθέας) που κυκλοφόρησε το 1983 σε μορφή one shot graphic novel απο τη Marvel comics (με εισαγωγή από τον Stephen King για τον οποίο ο Wrightson είχε κάνει εικονογραφήσεις για τα Dark Tower V, Cycle of the Werewolf κ.τ.λ.) στο οποίο διακρίνουμε μέσα από τα σκοτεινά και στοιχειωμένα εφιαλτικά του panels όλα εκείνα τα στοιχεία που για περισσότερα από 40 χρόνια καθιέρωσαν τον Wrightson σαν έναν από τους μεγαλύτερους illustrators στον χώρο της 9ης τέχνης (και όχι μόνο αφού έχει δουλέψει και στον κινηματογράφο σαν conceptual artist) και του τρόμου γενικότερα.Η ιστορία του Victor Frankenstein που ως ένας άλλος Προμηθέας αγνοεί τους Θεούς και δημιουργεί ζωή, εξελίσσοντας τον εαυτό του από δημιούργημα ο ίδιος σε δημιουργό, για να τιμωρηθεί (όπως τιμωρήθηκε και ο Προμηθέας) απο το ίδιο το δημιούργημα του... Ολόκληρος αυτός ο τραγικός μύθος αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο χαρτί από τον Wrightson που πάντα λάτρευε αυτή την καταραμένη ιστορία και για να την σχεδιάσει με τον πιο πειστικό και τρομακτικό τρόπο που μπορούσε του πήρε 7 χρόνια να ολοκληρώσει αυτό το κόμικ. Αποφεύγοντας να δώσει στο τέρας την κλασσική μορφή που γνωρίζαμε από τον κινηματογράφο (ειδικά αυτή του Boris Karloff) αλλά αντίθετα στηριγμένος αποκλειστικά στις περιγραφές της Mary Shelley (κάτι που έγινε και χρόνια αργότερα με την ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία του Kenneth Branna με τον Robert De Niro) και δίνοντας στο βιβλίο μια μορφή παλαιότητας τόσο στην εικονογράφηση όσο και στην εμφάνιση ο Wrightson δημιουργεί ίσως το πιο εφιαλτικό του έργο... Και ένα από τα πιο προσωπικά του θα μπορούσαμε να πούμε...

Το graphic novel κυκλοφόρησε και 25 χρόνια αργότερα από τη Dark Horse σαν επετειακή έκδοση από την πρώτη του κυκλοφορία ενώ ο Wrightson σχεδίασε αργότερα και μία άλλη σειρά ως άτυπη συνέχεια του πρώτου το «Frankenstein Alive, Alive!» που κυκλοφόρησε από την IDW αλλά δυστυχώς τα προβλήματα υγείας του τον έκαναν να εγκαταλείψει την προσπάθεια να συνεχίσει τη σειρά. Must read για κάθε εραστή της 9ης τέχνης που σέβεται τον εαυτό του και τη συλλογή του!!

Σπύρος Ανδριανός


Ο Σπύρος Ανδριανός γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αγαπά πολύ τα comics, είναι μανιώδης συλλέκτης τους, ενώ πολύ συχνά δημιουργεί κιόλας. Όταν δεν ασχολείται με τα comics διαβάζει κάποιο βιβλίο του αγαπημένου του συγγραφέα,Yukio Mishima, ή βλέπει ταινίες του Woody Allen τρώγοντας πίτσα.Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου