Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Γιώργου Σαφελά για τα Reflections: «Τα σχόλια τύπου ‘’δεν έχει τίποτα άλλο για μετά;’’ έδωσαν τη θέση τους σε σχόλια όπως ‘’θα ξαναέχει και την άλλη εβδομάδα κάτι αντίστοιχο;’’»Τον Γιώργο Σαφελά τον γνώρισα αρχικά διαδικτυακά μερικά χρόνια πριν. Με κέρδισε αμέσως ο επαγγελματισμός του και η φιλική του διάθεση, Πριν το καταλάβω καλά-καλά βρέθηκα να είμαι ομιλητής σε μια βραδιά Reflections που διοργάνωνε… Το πείραμα πέτυχε, (κανείς απ το κοινό δεν πέθανε), και από τότε γίναμε στενοί συνεργάτες. Δεν μπορώ να τον ευχαριστήσω αρκετά για το καλό που μου έκανε και με έβαλε στην οικογένεια των Reflections.

Απόψε θα καταλάβετε κι εσείς γιατί τον ευχαριστώ τόσο πολύ… Του ευχόμαστε άλλα 100 χρόνια Reflections!

Στράτος Ξ. Χουβαρδάς
 


Comics in Greece: Τι είναι τα Reflections στο Death Disco και κάθε πότε διοργανώνονται;Γιώργος Σαφελάς: Τα Reflections είναι μια σειρά εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε εβδομαδιαία βάση στο Death Disco,ένα από τα πιο ενεργά εναλλακτικά club της Αθήνας και εστιάζουν στην dark pop κουλτούρα ακολουθώντας την επικαιρότητα. Ταινίες βασισμένες σε χάρτινους ήρωες, επέτειοι βιβλίων και σειρών, νέες κυκλοφορίες τρόμου και γοτθικής λογοτεχνίας και φυσικά graphic novels από εγχώριους δημιουργούς. Συνδυάζουμε προβολές, ομιλίες και αφηγήσεις που είναι το δημοφιλέστερο κομμάτι του concept καθώς η διαδραστικότητα με τον κόσμο χτυπά κόκκινο σε σταθερή βάση, artwork και πολύ συχνά αναμνηστικά δώρα στους επισκέπτες.Comics in Greece: Ποιος είναι ο ρόλος σου στα Reflections και τι σε ώθησε να ασχοληθείς μ αυτό;

Γιώργος Σαφελάς: Είμαι υπεύθυνος για το στήσιμο των Reflections από την πρώτη μέρα που πήραν πνοή. Οι συνεργάτες κατά καιρούς άλλαξαν αλλά πλέον εδώ και καιρό μαζί μου είναι σταθερά φυσιογνωμίες και ομάδες με καταλυτική παρουσία σε μόνιμη βάση. Υπάρχει μια αυθεντική αλληλοστήριξη που όσο θρέφεται τα Reflections θα εξακολουθούν να έχουν νόημα σαn θεσμός. Έπρεπε να βρούμε κάτι να καλέσει με θερμό τρόπο τους επισκέπτες μας στο χώρο του Death Disco τις καθημερινές. Το κλειδί λοιπόν ήταν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει –τουλάχιστον σε τόσο συχνή βάση και μακριά από εκθεσιακούς χώρους- και που να συνδυάζει άπλετα στοιχεία από την καθημερινότητα μου και τον τρόπο ζωής μου. Συναντήθηκαν και τα δυο κάτω από τη στέγη που με φιλοξενεί και με τη σειρά μας καλέσαμε τους δημιουργούς να το αγκαλιάσουν.Comics in Greece: Πόσο απαιτητικό είναι να διοργανώνονται αυτές οι βραδιές τόσο συχνά; Εσύ τι κερδίζεις απ όλο αυτό;


Γιώργος Σαφελάς: Πρέπει διαρκώς να εξετάζονται νέες ιδέες και η πιθανότητα της επιθυμητής υλοποίησης τους, ενώ τα ωράρια είναι κάτι που δεν υφίστανται στην καθημερινότητα πια. Έχουμε κανονίσει εκδηλώσεις χωρίς να προγραμματιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες σε κάποιο χώρο που συστηθήκαμε με ανθρώπους μέσω γνωστών. Όλο αυτό δίνει την αίσθηση της περιπέτειας, περισσότερη κούραση αλλά και περισσότερο χρώμα σε όλα. Κάθε εβδομάδα όσο δύσκολη περίοδο και να περνάς έχεις ένα μικρό είτε μεγαλύτερο στόχο να φέρεις σε πέρας και βήμα με βήμα αντιλαμβάνεσαι ξαφνικά ότι δεν έχεις πάψει να ωριμάζεις διαρκώς. Όταν στέκεσαι πίσω από το πλατώ και ξεκινά η εκδήλωση και παρακολουθείς από την καλύτερη θέση τα χαμόγελα του κοινού και των δημιουργών που έχουν άμεση επαφή μεταξύ τους είναι σα να γράφει παντού πάνω στους γκρι τοίχους του Death Disco ‘ευχαριστώ’.
Comics in Greece: Ποιοι συμμετέχουν στα Reflections; Μίλησε μας για την ατμόσφαιρα που επικρατεί.
 
Γιώργος Σαφελάς: Στα Reflections συμμετέχουν άτομα που σχετίζονται με εκδοτικούς οίκους κόμικς, λογοτεχνίας τρόμου και sci-fi, illustrators, αφηγητές, συγγραφείς και θεατρικές ομάδες. Επίσης διοργανώνονται αρκετές συναυλίες που κατά περιόδους με έμφαση σε underground  ανερχόμενες μπάντες από διάφορα εναλλακτικά είδη. Η νεανική ορμή είναι ένας φορέας που θεωρούμε αναντικατάστατο και έχουμε πιστέψει πολύ σε αυτό με λόγια και πράξεις. Το φεστιβάλ που διοργανώνουμε σε συνεργασία με το anthem.gr δυο φορές κάθε σεζόν αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση. Το κλίμα είναι πολύ ευχάριστο, η απόσταση μεταξύ κοινού και συμμετεχόντων έχει μηδενιστεί, βλέπουμε δημιουργούς να συστήνονται μεταξύ τους και να προκύπτουν νέες ιδέες και μετά τη λήξη του προγράμματος των παρουσιάσεων συνεχίζουμε με dj set κατά τη διάρκεια του οποίου όντας αποφορτισμένοι πλέον συζητάμε στον απόηχο της βραδιάς σαν φίλοι. Κάνει έναν κύκλο με αρχή, μέση και τέλος με πολύ άρτιο τρόπο το κάθε βράδυ.Comics in Greece: Πόσα χρόνια διοργανώνονται τα Reflections; Ταξίδεψε μας στις καλύτερες στιγμές τους.

Γιώργος Σαφελάς: Τα Reflections διανύουν αισίως την 4η σεζόν ζωής, ήταν Οκτώβριος του 2013 όταν ξεκινήσαμε. Δυσκολεύομαι να απομονώσω κάποιες καλές στιγμές γιατί πραγματικά είναι δεκάδες που έχουν καρφωθεί στη συνείδηση μου πια. Αυτές που μπορώ βέβαια να ξεχωρίσω είναι όλες εκείνες που έκλεισαν έναν κύκλο ανοίγοντας παράλληλα κάποιον άλλο. Το πρώτο αφιέρωμα στον Edgar Allan Poe το 2015 ήταν η βραδιά που υπέδειξε την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Στο βράδυ που άνοιξε την επόμενη σεζόν, το πρώτο μας θέμα ήταν τα 75 χρόνια του Joker. Ακριβώς ένα χρόνο μετά τα 75 χρόνια του Batman που είχαν ανοίξει την αμέσως προηγούμενη σεζόν επανήλθαμε με κάτι τόσο πλησίον στο ‘’πρώτο’’ της προηγούμενης χρονιάς γεμίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τις ελλειπτικές γραμμές που είχε αναπόφευκτα αφήσει πίσω της η απειρία που υπήρχε και η εποχή των πειραμάτων. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με την παρουσία τους στο έπακρο και ήταν πολύ ευχάριστο όλο αυτό μετά από ένα καλοκαίρι προετοιμασίας και αποφάσεων για εφαρμογή πραγμάτων που δεν είχαμε ξανακάνει. Τα σχόλια τύπου ‘’δεν έχει τίποτα άλλο για μετά;’’ που είχαν ειπωθεί ένα χρόνο πριν έδωσαν τη θέση τους σε σχόλια όπως ‘’θα ξαναέχει και την άλλη εβδομάδα κάτι αντίστοιχο;’’.Η καχυποψία για το κατά πόσο ένα club μπορεί να στηρίξει τη φύση τέτοιων εκδηλώσεων είχε σβήσει μετά από πίστη και προσπάθεια. Πιο πρόσφατα το αφιέρωμα στο Game Of Thrones, μόλις φέτος, την παραμονή των φώτων τελικά εξελίχθηκε σε ένα φεστιβάλ μερικών ωρών. Το 2017 ξεκίνησε ιδανικά.

Comics in Greece: Τι ακολουθεί στο πρόγραμμα των Reflections για το υπόλοιπο της σαιζόν;

Γιώργος Σαφελάς: Οι βραδιές Nightread που έχουν γίνει η επίσημη λατρεία των φίλων μας, εμπνευσμένες από τον ομότιτλο εκδοτικό οίκο θα συνεχίσουν τα μηνιαία τους ραντεβού μαζί μας, εκπλήξεις όπως το πρώτο book bazaar είναι στα σκαριά, ενώ όπως πάντα δε θα λείψει και το mainstream στοιχείο, αφιερώματα στο American Gods με φόντο την επερχόμενη τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου, στο Alien saga ενώ μεγάλη μας επιθυμία είναι να γιορτάσουμε και τα 50 χρόνια του Corto Maltese, και την προσεχή Πέμπτη το πρώτο αφιέρωμα στο D&D, μια βραδιά που συζητιόταν επί ένα χρόνο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Paparriazi, Smassing Culture ,Fantasy Choir, anthem.gr, Nyctophilia.gr, Ars Nocturna Gothic Books, DC Comics Greek fans, Read To Death, Larp Athens Project, Εκδόσεις Momentum, Playstories, Στέππα Μυθολόγιο, Ελληνική Λέσχη Αστυνομικής Λογοτεχνίας, Tribal Caravan, Greek Otaku Radio, Inner Cycle Of  Storytelling, Fantasticon gaming team και φυσικά Comics In Greece είναι οι φορείς και οι ομάδες που ήδη μας τίμησαν φέτος και τους περιμένουμε προσεχώς και πάλι κοντά μας.
Comics in Greece: Πως θα ήθελες να εξελιχθούν τα Reflections τα επόμενα χρόνια;


Γιώργος Σαφελάς: Όλα αρχίζουν από τα θεμέλια και καταλήγουν ξανά σε αυτά, οπότε θέλω σε πρώτο βήμα πλέον να συνεχίσει να υπάρχει η εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί με το Death Disco. Επίσης να μη σταματήσει να φαίνεται στο βάθος το επόμενο βήμα. Όπως οι εκθέσεις έφεραν τις ομιλίες και το storytelling, αυτά με τη σειρά τους τα performances, μετά ήρθε το interactive gaming και συνεχίζουμε. Έτσι και αλλιώς αν το καλοσκεφτείς ο όρος ‘’αντανάκλαση’’ μπορεί να σημαίνει πραγματικά τα πάντα….
Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου