Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Οι Μεγάλοι Παλαιοί #13 Batman Year One από Frank Miller & David Mazzucchelli


Η δεκαετία του '80 αποτέλεσε ίσως την πιο παραγωγική εποχή του Frank Miller στην οποία ο σχεδιαστής/σεναριογράφος έφτασε κατά την προσωπική μου άποψη στον κολοφώνα της δημιουργίας του με τίτλους όπως Ronin, Elektra Assasin, The Dark Knight Returns, Daredevil/Born again κ.α.).

Με την επιτυχία του Dark Knight Returns - ενός Βatman του μέλλοντος που αναλαμβάνει σε μεγάλη ηλικία ξανά δράση για να διορθώσει όλα τα στραβά που συνέβαιναν γύρω του από τη στιγμή της απόσυρσης του, ουσιαστικά ο Miller ανανέωσε τον χαρακτήρα του Batman κάνοντας τον ξανά δημοφιλή στο ευρύ κοινό μετά από μεγάλη περίοδο "κάμψης". Και όπως είχε κάνει νωρίτερα με τον Daredevil της Marvel άλλαξε ολόκληρο το status quo του χαρακτήρα, ο δημιουργός τώρα ήταν έτοιμος να μιλήσει και για το παρελθόν του ήρωα.

Με τη βοήθεια του νέου ταλαντούχου καλλιτέχνη David Mazzucchelli με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στο δεύτερο πέρασμα του Miller στο Daredevil (τεύχη #227-#233 γνωστό και σαν Born again story arc) o Μiller αποφασίζει να εξιστορήσει τα πρώτα βήματα του Bruce Wayne σαν τιμωρό του εγκλήματος με τη επιστροφή του στο Gotham city μετά από 12 χρόνια απουσίας κατά τα οποία ο νεαρός Bruce εκπαιδεύτηκε στις επιστήμες και στις πολεμικές τέχνες… Παράλληλα όμως βλέπουμε και τα πρώτα βήματα του πρωτοδιοριζόμενου αστυνομικού (ερχόμενος από το Chicago) στην ίδια πόλη James Gordon που έρχεται αντιμέτωπος με τη διαφθορά ακόμα και ανάμεσα στους συναδέλφους του... Αυτά όλα γίνονται στον τίτλο Batman στα τεύχη #404-407 από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 1987 και αποτελούν το "Batman: Year One"...

Κόντρα ανάμεσα σε όλους και όλα, οι δύο άντρες όταν έρθουν αντιμέτωποι γρήγορα θα καταλάβουν ότι ουσιαστικά όχι μόνο είναι στρατιώτες στον ίδιο πόλεμο, αλλά και σύντροφοι στον κοινό αγώνα εναντίων της διαφθοράς και της σαπίλας που έχει διαποτίσει ολόκληρη την κοινωνία της πόλης του Gotham και έχει ριζώσει βαθιά μέσα στους πόρους της...
Πρώτη ίσως φορά βλέπουμε τόσο τον ανθρώπινο χαρακτήρα του Bruce Wayne (σε αντίθεση με την θυμωμένη και brutal εκδοχή του στο Dark Knight returns) που αμφισβητεί το ρόλο του και την αποστολή που πρέπει να αναλάβει, όσο και του Jim Gordon που ανησυχεί για τον κόσμο στο οποίο θα φέρει το παιδί του η έγκυος γυναίκα του (καθώς και τον δικό του ρόλο ως αστυνομικού που υπηρετεί ένα διεφθαρμένο σύστημα)  και τις ευθύνες του απέναντι τους σαν συζύγου και πατέρα, όσο επίσης και την έλξη του για μια νεαρή συνάδελφο του...

Για μια ακόμα φορά το εξαιρετικό σχέδιο του Mazzucchelli δένει εξαίσια με τα δυναμικά κείμενα του Miller, δίνοντάς επίσης έμφαση στις ρεαλιστικές εκφράσεις των χαρακτήρων που κυριολεκτικά ζωντανεύουν στα καρέ που έχεις μπροστά σου..
H ιστορία ως έχει με αυτό το origin του Batman διαρκεί τουλάχιστον μέχρι το New 52 reboot (και το zero year του Snyder), ενώ σε αυτή στηρίζονται τόσο ο μετέπειτα τίτλος του Batman που ακολούθησε (Tales of the Dark Knight), όσο και η τριλογία του Christopher Nolan (και ειδικά η ταινία Βatman Begins) που χρησιμοποιεί χαρακτήρες και καταστάσεις από το κόμικ.

Το "Batman: Year One" έχει επανεκδοθεί πάμπολλες φορές σε trades και hardcovers καθώς και στο The Complete Frank Miller Batman hardcover που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη!! Yπάρχει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis. Τέλος έχει γίνει και animated movie τo 2011.


Σπύρος Ανδριανός

Ο Σπύρος Ανδριανός γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αγαπά πολύ τα comics, είναι μανιώδης συλλέκτης τους, ενώ πολύ συχνά δημιουργεί κιόλας. Όταν δεν ασχολείται με τα comics διαβάζει κάποιο βιβλίο του αγαπημένου του συγγραφέα, Yukio Mishima, ή βλέπει ταινίες του Woody Allen τρώγοντας πίτσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου