Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

GeekTales Woohoo! #5: Doctor Who?


Ο φετινός Απρίλης έφερε μαζί του τη 10η σεζόν της πιο αγαπημένης σειράς επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων 50 (και βάλε) χρόνων, το θρυλικό Doctor Who! Η τελευταία σεζόν πριν τη μεγάλη αλλαγή του επικεφαλής σεναριογράφου και showrunner, Steven Moffat, και του τωρινού μας Doctor, του υπέροχου Peter Capaldi, προβάλλεται από το BBC και τα Σάββατα μας είναι γεμάτα από μαγικά ταξίδια στον χώρο και στον χρόνο.

Για να γιορτάσουμε τη 10η χρονιά του Nu-Who, εδώ στο Comis in Greece και στο GeekTales, θεώρησα ότι πρέπει να προσπαθήσω το ακατόρθωτο: να μοιραστώ μαζί σας μόλις πέντε συν ένα επεισόδια που εγώ αγαπώ και θα πρότεινα σε όποιον αποφασίσει να ξεκινήσει τώρα τη σειρά. Τα επεισόδια στα οποία θα αναφερθώ δεν είναι βασικά για την ίδια την ευρύτερη πλοκή της εκάστοτε σεζόν, αλλά αναδεικνύουν τον μοναδικό χαρακτήρα της σειράς και όλα εκείνα που την κάνουν να ξεχωρίζει. Για τον λόγο αυτό αποκλείονται οι πρεμιέρες και τα φινάλε του κάθε κύκλου επεισοδίων. Ας πάρουμε, λοιπόν, όλοι ανά χείρας τα sonic screwdrivers μας, ας καθίσουμε αναπαυτικά μπροστά από την κονσόλα του TARDIS και ας απολαύσουμε πέντε συν ένα επεισόδια της αγαπημένης μας σειράς! 1.       Dalek (2005)

Για πολλά χρόνια άκουγα για τη σειρά Doctor Who, χωρίς όμως να έχω δει κάποιο επεισόδιο. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί γινόταν τέτοιος πανικός με αυτή τη σειρά. Όταν ξεκίνησα τον πρώτο (νέο) κύκλο επεισοδίων με τον Christopher Eccleston (Doctor) και τη μοναδική Billie Piper (Rose) εξακολουθούσα να μην καταλαβαίνω τι ήταν αυτό που έβλεπαν όλοι σε αυτή τη σειρά. Μέχρι που έφτασα στο έκτο επεισόδιο με τον τίτλο Dalek. Καθώς δεν γνώριζα ιδιαίτερα την ιστορία της σειράς δεν κατάλαβα ότι στο επεισόδιο αυτό ο Doctor θα ερχόταν αντιμέτωπος με τον χειρότερο εχθρό του, το πιο θανατηφόρο πλάσμα σε ολόκληρο το σύμπαν (μετά τον ίδιο τον Doctor), έναν Dalek, ο οποίος μάλιστα ομοίαζε υπόπτως με αλατιέρα! Σύντομα, η εξαιρετική ερμηνεία του Eccleston και το έντονο κλειστοφοβικό στοιχείο του επεισοδίου (κάτι που η σειρά επιτυγχάνει σε πολλά επεισόδια) με συνεπήρε. Αυτό το επεισόδιο για εμένα είναι σημαντικό διότι είναι πρώτη επαφή ενός νέου θεατή με τη συναισθηματική δύναμη του Doctor Who που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη δράση και την επιστημονική φαντασία. Τόσο ο Doctor, ο τελευταίος του είδους του, όσο και ο τελευταίος Dalek έρχονται αντιμέτωποι φανερώνοντας την ένταση της ιστορίας της σειράς, το μίσος μεταξύ των δύο και τις βαθιές πληγές ενός πολέμου που μόλις και αρχίζαμε να καταλαβαίνουμε. Στο σημείο αυτό, οφείλω να πω ότι μου ήταν δύσκολο να επιλέξω ένα μόνο επεισόδιο στο οποίο να ξεχωρίζει η ερμηνεία της Billie Piper, οπότε θα σας πρότεινα να τα δείτε όλα! 


2.       Blink (2007)

Δεν υπάρχει καμία λίστα επεισοδίων που να μην συμπεριλαμβάνει το Blink! Το Blink είναι, ίσως, ένα από τα πιο σημαντικά επεισόδια σε ολόκληρη την ιστορία της σειράς και ένα τηλεοπτικό αριστούργημα του Moffat. Σε ένα επεισόδιο που ο Doctor είναι μάλλον περισσότερο συμπληρωματικός χαρακτήρας, ο Moffat κατάφερε να επεκτείνει τα όρια της σειράς υπογράφοντας ένα επεισόδιο το οποίο δεν υπακούει στους νόμους της χρονικής εξέλιξης των γεγονότων. Σε μία σειρά που αψηφά κάθε εβδομάδα τους βασικούς νόμους της φυσικής, γιατί να μην αψηφήσει και ο Moffat τους βασικούς κανόνες της συγγραφής ενός επεισοδίου; 

  
3.       Turn Left (2008)

Το Turn Left είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου επεισόδια της σειράς και σίγουρα ένα επεισόδιο στο οποίο η Catherine Tate προσφέρει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της. Τι θα γινόταν εάν η Donna Noble, ο άνθρωπος που φαίνεται η μοίρα να φέρνει διαρκώς στον δρόμο του Doctor, δεν τον συναντούσε ποτέ; Ο Russell T. Davies (ο δημιουργός που αναβίωσε τη σειρά και την καθόρισε όσο λίγοι showrunners) υπογράφει ένα επεισόδιο το οποίο όχι μόνο μας προετοιμάζει για το φινάλε της τέταρτης σεζόν, αλλά και προσδιορίζει την κυρίαρχη διάθεση και τον τόνο που θα λάβουν όλα τα επόμενα επεισόδια μέχρι και το regeneration του David Tennant (του 10ου Doctor). 


4.       Vincent and the Doctor (2010)

Ο Doctor Who άλλαξε και πάλι και το 2010 τον βρίσκει με νέο showrunner τον Steven Moffat και τον 11ο Doctor να ενσαρκώνει ο νεαρός ηθοποιός Matt Smith. Το Vincent and the Doctor πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή επεισόδια της σειράς με το σενάριο να υπογράφει ο Richard Curtis. Ο Doctor και η Amy Pond ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο για να σώσουν τον Vincent van Gogh. Το επεισόδιο ξεχωρίζει για τη λεπτή αισθητική του, τις εξαιρετικές ερμηνείες και τον ευαίσθητο τρόπο που ο σεναριογράφος διαχειρίστηκε το ζήτημα της ψυχικής ασθένειας. 


5.       Listen (2014)

Το Listen για πολλούς κριτικούς και φανατικούς τηλεθεατές της σειράς ήταν το Blink 2.0 του Steven Moffat. Το επεισόδιο είναι μία καθηλωτική ωδή στο συναίσθημα του φόβου και πώς αυτό έχει τη δυνατότητα να ορίσει την ζωή όλων των έμβιων πλασμάτων. Ακόμα και ο ίδιος ο Doctor δεν είναι σε θέση να παύσει να αισθάνεται τον φόβο. Στο Listen, ο 12ος Doctor (Peter Capaldi) μαζί με την Clara Oswald (Jenna Coleman) θα ταξιδέψουν μέχρι το τέλος του σύμπαντος για να ανακαλύψουν ποια είναι αυτά τα πλάσματα που βρίσκονται πάντοτε λίγο πριν από τη ματιά μας, τα πλάσματα που βρίσκονται κάτω από το κρεβάτι μας. Το Listen είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αφηγηματικής ικανότητας του Moffat να δημιουργεί ιστορίες βασισμένες σε όλους τους παράλογους (;) φόβων των παιδιών. 
 

6.       The Zygon Invasion & The Zygon Inversion (2015)

Το διπλό επεισόδιο The Zygon Invasion & The Zygon Inversion ίσως για κάποιους να αποτελεί έκπληξη που βρίσκεται στη λίστα, ενώ παρέλειψα πολλά άλλα σημαντικά επεισόδια. Ο λόγος που επέλεξα αυτά τα 2 επεισόδια (σαν ενότητα) για να κλείσω τη λίστα αυτή είναι επειδή για πρώτη φορά ο Doctor Who είχε ένα σύγχρονο και βαθιά πολιτικοποιημένο επεισόδιο. Και, ναι, πράγματι η σειρά μέσα στα πολλά της χρόνια έχει αγγίξει διάφορα θέματα (και σίγουρα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο), για πρώτη φορά όμως το έκανε με τέτοιο ξεκάθαρο τρόπο. Ο Peter Harness (The Zygon Invasion & The Zygon Inversion) και ο Steven Moffat (The Zygon Inversion) δημιούργησαν ένα εξαιρετικό επεισόδιο στο οποίο περιγράφεται η καταστροφή του κόσμου των Zygons κατά την περίοδο του Time War και η προσπάθεια μετεγκατάστασής τους στη γη, τα προβλήματα που αυτό προκαλεί, την αδυναμία εύρεσης λύσης και την έναρξη των εχθροπραξιών. Τα δύο αυτά επεισόδια ήρθαν τη στιγμή που τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο η προσφυγική κρίση ήταν (και παραμένει) βασικό σημείο του πολιτικού αφηγήματος και γίνεται η αφορμή για να φανερωθούν τα καλύτερα και τα χειρότερα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης μπροστά σε ένα τέτοιο πρωτοφανούς μεγέθους δράμα. Το καλύτερο σημείο των δύο αυτών επεισοδίων είναι ο αντιπολεμικός λόγος του 12ου Doctor, που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία της σειράς. 
Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα επεισόδια;Στρέμπλης Γιώργος 

Ο Γιώργος Στρέμπλης έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και είναι φανατικός αναγνώστης
comics από τα μικράτα του! Λατρεύει ο,τι έχει να κάνει με την geek culture και μέχρι αυτή τη μέρα πιστεύει ότι τα Digimon είναι καλύτερα από τα Pokémon! Μπορείτε να βρείτε τις σκέψεις του επάνω στα comics και τη φιλοσοφία στο The ComicBook Imperative.
 
 
Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου