Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Οι Μεγάλοι Παλαιοί #18 Kingdom Come από Mark Waid & Alex RossΜετά το αριστουργηματικό Marvels, ο Alex Ross ήθελε να δημιουργήσει και μία αντίστοιχη ιστορία με τους κλασσικούς ήρωες του DC universe. Έιχε στο νου του μία ιστορία στα πρότυπα των Watchmen του Alan Moore και έστειλε ένα σενάριο 40 σελίδων στον James Robinson (που ειδικεύεται πάντα στους παλαιούς ήρωες ειδικά της Golden age εποχής) αλλά τελικά ο σεναριογράφος που συνεργάστηκε για το project ήταν ο Mark Waid που οι υπεύθυνοι της DC τον επέλεξαν για τη δυναμική γραφή του και επίσης για τις γνώσεις του γύρω από την ιστορία των ηρώων του DC universe, καθώς και την πολύ καλή δουλειά του σε τίτλους όπως Flash, Legion of Super Heroes, Gotham by Gaslight (που φυσικά δημιούργησε ολόκληρο το elseworlds line) κ.α. Και εγένετο το Kingdome Come (Mάιος-Αύγουστος 1996)

Μέσα σε 4 τεύχη οι Waid&Ross δημιούργησαν ένα έπος.. Φυσικά η ιστορία ανήκει στην κατηγορία των Elseworlds ιστοριών που ανέφερα και πιο πάνω, δηλαδή δεν επηρεάζει το κανονικό continuity του DC universe ,αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο αριστουργηματική, κάθε άλλο βέβαια, (περισσότερη ελευθερία στους δημιουργούς, εξελίξεις που δεν ακολουθούν προηγούμενα τεύχη ή δεν επηρεάζουν τα επόμενα...)

Η ιστορία μας αρχίζει με έναν πάστορα, τον Νοrman McCay, (χαρακτήρας που βασίστηκε στον πατέρα του σχεδιαστή) o οποίος μετά τον θάνατο του φίλου του Wesley Dodds, (golden age Sandman) κατά κάποιο τρόπο "κληρονομεί" τις δυνάμεις του και βλέπει οράματα και προφητικά όνειρα για ένα σκοτεινό και καταστροφικό μέλλον, βγαλμένο μέσα από την Αποκάλυψη... Λίγο πριν χάσει τα μυαλά του τον προσεγγίζει ο Spectre και τον ειδοποιεί ότι όντως κληρονόμησε τις δυνάμεις του φίλου του και ότι το πνεύμα της εκδίκησης έχοντας χάσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς του, δεν μπορεί να κρίνει ή να τιμωρήσει τις πράξεις των ανθρώπων... Χρειάζεται και τον McCay για να τον βοηθά στις κρίσεις του τώρα ειδικά που πλησιάζει η επερχόμενη καταστροφή... (Armageddon)
Οι υπερήρωες από την άλλη έχουν χάσει εντελώς την ταυτότητα τους, τον σκοπό τους και τα ιδανικά τους, καθώς και τον αληθινό λόγο της ύπαρξης τους... Έχοντας βγάλει από τη μέση τους περισσότερους super villains (είτε τους έχουν σκοτώσει, είτε είναι φυλακισμένοι) αναλώνονται σε μάχες αναμεταξύ τους βάζοντας σε κίνδυνο και την ζωή αθώων ανθρώπων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απόγονοι των πρώτων υπερηρώων (π.χ. Nightstar κόρη του Dick Grayson και της Starfire) και ανάμεσα τους ο παντοδύναμος Magog που δεν έχει ενδοιασμούς να σκοτώσει (π.χ.τον Joker) για να φέρει δικαιοσύνη όπως αυτός την κρίνει... Όπως καταλαβαίνετε η λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον hero και στον Villain δεν υπάρχει πλέον, έχει σβηστεί εντελώς... Οι δε ήρωες της παλαιότερης γενιάς έχουν αποσυρθεί (ακλουθώντας το παράδειγμα του Superman) ή έχουν βρεθεί στο περιθώριο ξεχασμένοι.... Η απόφαση του Superman να αποσυρθεί πάρθηκε όταν ο Joker εμφανίστηκε στη Metropolis σκοτώνοντας 93 ανθρώπους στη Daily Planet (μεταξύ των οποίων και η Lois Lane). O Joker συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή αλλά εκεί ακριβώς ο Magog αποδίδει τη δική του δικαιοσύνη και τον σκοτώνει ,κάνοντας τον Superman να αποσυρθεί για 10 χρόνια...

Όταν όμως η νέα γενιά των ηρώων στη προσπάθεια τους να εξοντώσουν τον Parasite, καταστρέφουν ολόκληρη την πόλη του Kansas, η Wonder Woman βρίσκει τον Superman στη φάρμα του και τον πείθει να επιστρέψει πίσω. O Superman θα (ξανα)δημιουργήσει την Justice League με νέους αλλά και τους παλαιότερους ήρωες, εκτός την παρουσία του Batman ο οποίος ποτέ δεν του συγχώρεσε την 10χρονη απουσία του, καθώς και θεωρεί επίσης ότι το να λύσεις τα προβλήματα χρειάζεται στρατηγική και όχι δύναμη!! Ο Βαtman επίσης δημιουργεί τον δικό του "στρατό" απο ήρωες 3ης γενιάς καθώς και βετεράνους όπως ο Green Arrow & Blue Beetle, τους οποίους ονομάζει Outsiders... Δικό του στρατό όμως δημιουργεί και ο Lex Luthor τους Mankind Liberation Front, χρησιμοποιώντας golden age villains (όσοι είναι ζωντανοί τουλάχιστον) με σκοπό φυσικά την κατάκτηση του κόσμου και τον αφανισμό των ηρώων...O Superman και οι υπόλοιποι Leaguers δημιουργούν φυλακές υψίστης ασφαλείας (που τις ονομάζουν Gulag) για ήρωες και εχθρούς... Ο Batman και οι Outsiders του φαινομενικά δείχνουν να παίρνουν το μέρος τoυ Luthor, ο οποίος σχεδιάζει επίθεση στις φυλακές χρησιμοποιώντας τον Billy Batson σαν Captain Marvel που βρίσκεται κάτω από την επιρροή του...

Κάθε τεύχος καλύτερο από το προηγούμενο, με την αγωνία να κορυφώνεται όσο η ιστορία εξελίσσεται... Ο Waid για μια ακόμη φορά δείχνει πόσο έμπειρος τεχνίτης του λόγου είναι τόσο με το σφιχτοδεμένο του σενάριο όσο και με την προσέγγιση των χαρακτήρων… Οι ήρωες πίσω από τις δυνάμεις τους και τις στολές τους δεν παύει να είναι και αυτοί άνθρωποι και να κάνουν λάθη να έχουν ηθικά διλήμματα και να συνειδητοποιούν ότι τελικά η επιρροή τους στις επόμενες γενιές δεν ήταν αυτή που πίστευαν ή ήθελαν να ήταν.... Για το σχέδιο του Ales Ross δεν θα μπορούσα να είμαι αντικειμενικός καθώς τυγχάνω μεγάλος θαυμαστής του και ότι και να πω πάλι θα ήταν λίγο να περιγράψει το πόσο υπέροχος εικονογράφος είναι... Όπως και με τα Marvels έτσι και με το Kingdom Come, ο Ross έδειξε τόσο στο αναγνωστικό κοινό όσο και στην βιομηχανία των κόμικ πώς πρέπει να σχεδιάζονται τα κόμικ από τη δεκαετία του '90 και ύστερα και νομίζω ότι πολλοί επηρεάστηκαν από το σχεδιαστικό του στύλ τα επόμενα χρόνια... Είναι ο άνθρωπος που μέσα από τα σχέδια του σε κάνει να πιστέψεις ότι οι σούπερ ήρωες είναι αληθινοί....

Το Kingdom Come έβγαλε το 1999 και ένα ανεπίσημο sequel (ή prequel αν θέλετε) δύο τευχών (και κάποιων one shots) ,το Kingdom σε σενάριo και πάλι του Waid αλλά χωρίς τη συμμετοχή του Alex Ross στο σχέδιο που αποχώρησε μετά από καλλιτεχνικές(και σεναριακές) διαφορές με τον Waid. Έχει εκδοθεί πάμπολλες φορές σε trades, hardcover και absolute edition και στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis ως Kingdom Come: Σύγκρουση Τιτάνων.

Σπύρος ΑνδριανόςΟ Σπύρος Ανδριανός γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αγαπά πολύ τα comics, είναι μανιώδης συλλέκτης τους, ενώ πολύ συχνά δημιουργεί κιόλας. Όταν δεν ασχολείται με τα comics διαβάζει κάποιο βιβλίο του αγαπημένου του συγγραφέα, Yukio Mishima, ή βλέπει ταινίες του Woody Allen τρώγοντας πίτσα.
Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου