Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Οι Μεγάλοι Παλαιοί #19 I Saw It του Keiji NakazawaΣυχνά τα κόμικς που βασίζονται σε προσωπικά βιώματα του δημιουργού είναι και αυτά που πάντα κερδίζουν τον αναγνώστη με την αμεσότητα τους και τη συναισθηματική φόρτιση που μπορεί να του προκαλέσουν. Ένα τέτοιο κόμικ είναι και το “I Saw It” (Educomics 1982) όπου μέσα στις λιγοστές του σελίδες καταφέρνει όλα όσα αναφέρθηκαν και με το παραπάνω.


Tα δεινά της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα μέσα από το αυτοβιογραφικό manga του σπουδαίου Mangaka Keiji Nakazawa (Barefoot Gen/Hadashi no Gen), με original τίτλο «Ore wa Mita» που δημοσιεύτηκε στο Shοnen Jump το 1972 (I saw it στην Αμερικάνικη του μετάφραση το 1982), και ο αγώνας για επιβίωση μέχρι την επαγγελματική του αποκατάσταση σαν mangaka σε μία συγκλονιστική ιστορία.
Οι πραγματικοί ήρωες δεν είναι αυτοί με υπερδυνάμεις και φανταχτερά κοστούμια, αλλά αυτοί που επιβιώνουν μέσα από τις φρικαλεότητες ενός πολέμου για τον οποίο δεν έφταιγαν οι ίδιοι... Και παρ' όλα τα δεινά που περνάνε βρίσκουν τη δύναμη να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν έτσι ώστε να δώσουν το μήνυμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να τα καταφέρει αν έχει δύναμη και πίστη για μία καλύτερη ζωή ακόμα και μέσα από το ολοκαύτωμα του πολέμου.... Και αυτό το μήνυμα περνάει μέσα από το υπέροχο αυτό κόμικ ο δημιουργός που δυστυχώς μας άφησε πριν λίγα χρόνια, αλλά οι δουλειές του θα εξακολουθούν να μας θυμίζουν ότι η ζωή ακόμα και με τις δυσκολίες της είναι όπως τη φτιάχνουμε εμείς.

To ίδιο θέμα ο δημιουργός πραγματεύεται και στο manga του «Hadashi no Gen» (Barefoot Gen), για το οποίο θα μιλήσουμε σε κάποιο επόμενο άρθρο.

Σπύρος Ανδριανός
Ο Σπύρος Ανδριανός γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αγαπά πολύ τα comics, είναι μανιώδης συλλέκτης τους, ενώ πολύ συχνά δημιουργεί κιόλας. Όταν δεν ασχολείται με τα comics διαβάζει κάποιο βιβλίο του αγαπημένου του συγγραφέα, Yukio Mishima, ή βλέπει ταινίες του Woody Allen τρώγοντας πίτσα.

Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου