Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Οι Μεγάλοι Παλαιοί #20 Green Lantern/Green Arrow των Dennis O'Neil & Neal AdamsH διαφορά ανάμεσα στις δύο "μεγάλες" εταιρείες Marvel & DC ειδικά στη δεκαετία του '60 ήταν ότι οι ιστορίες σε κάποιους τίτλους της Mαrvel έθιγαν και διάφορα κοινωνικο-πολιτικά θέματα τα οποία οι περισσότεροι τίτλοι της DC (ειδικά οι big sellers) δεν "ακούμπαγαν" τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας αυτής...
Αυτό άλλαξε όταν τον τίτλο του Green Lantern ανέλαβε ο συγγραφέας Dennis O'Neil στο τεύχος #76 (Απρίλιος 1970). Πρόσθεσε σε αυτόν και τον Green Αrrow και με σχεδιαστή τον Neil Adams, που είχε ανανεώσει τον χαρακτήρα του Arrow τόσο σε εμφάνιση όσο και σε νοοτροπία έναν χρόνο πριν, ξεκίνησε ένα καταπληκτικό run που άλλαξε το status quo των δύο χαρακτήρων και ιδιαίτερα του Green Lantern που μετατράπηκε σε έναν more down to earth character.
Από τη μία ο πιο επαναστατικός χαρακτήρας του Oliver Queen που με όπλα μόνο τα βέλη του προσπαθεί τα διορθώσει τα κακώς κείμενα και εναντιώνεται σε κάθε μορφής αδικία ακόμα και αν παρεκκλίνει από τον νόμο όπου χρειάζεται. Από την άλλη ο Hal Jordan πιο εμβληματικός υπερ ήρωας , έχοντας το πιο δυνατό όπλο του γαλαξία το δαχτυλίδι του πράσινου φανού, κινείται πάντα μέσα στα όρια της τάξης και του νόμου (και είναι φυσικό αφού ανήκει σε μία "διαστημική αστυνομική υπηρεσία" το Green Lantern Corps) δημιουργούν ένα εκρηκτικό δίδυμο τόσο αταίριαστο μεταξύ τους αλλά και τόσο δυναμικό!!
Ο Queen είναι αυτός που πείθει τον Jordan να βγει παραέξω από την τυφλή υπακοή του νόμου που του έχουν επιβάλλει οι Guardians of OA σαν μέλος του corps και να βοηθάει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη με οποιοδήποτε κόστος...

Ο τίτλος αρχίζει να θίγει θέματα που μέχρι τότε δεν είχαν αναφερθεί σε άλλους τίτλους της DC (βία, ρατσισμός, κυβερνητική και μή διαφθορά), ενώ στα τεύχη #85-86 (Αύγουστος-Οκτώβριος 1971) θίγεται και το ζήτημα των ναρκωτικών όταν ο Queen ανακαλύπτει με φόβο ότι ο παλιός προστατευόμενος του και σύντροφος στον πόλεμο του εγκλήματος Speedy (Roy Harper) είναι τοξικομανής... Το ζήτημα των ναρκωτικών έθιξε και ο Stan Lee στα τεύχη του Amazing Spider-Man (και χωρίς τον κώδικα των κόμικς)  #96-98 (Mάϊος - Ιούλιος 1971). O Roy ξεφεύγει απο τον εφιάλτη των ναρκωτικών με τη βοήθεια της Black Canary (ο Queen δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί και με τον καλύτερο τρόπο θα λέγαμε..) που γίνεται και το love interest του Oliver Queen από τότε και για πολλά χρόνια ακόμα... Το τεύχος αυτό πήρε και συγχαρητήρια επιστολή από τον τότε δήμαρχο της Νέας Υόρκης John Lidsay...
Δυστυχώς οι πρωτοποριακές και επαναστατικές (ειδικά για DC) αυτές ιστορίες για την εποχή τους δεν είχαν την επιτυχία που τους άξιζε ή περίμεναν οι ιθύνοντες της DC... Ο ήδη αδύναμος τίτλος του Green Lantern που με αυτές τις προσθήκες δεν αύξησε περισσότερο τις πωλήσεις του οδηγήθηκε σε cancelation με το τεύχος #89 (Μάιος 1972) αλλά επανήλθε μερικά χρόνια αργότερα (με το τεύχος #90 Αύγουστος 1976), πάλι με συγγραφέα τον Dennis O'Neil (ο οποίος όμως δεν έγραφε πλέον ιστορίες κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου) αλλά με σχεδιαστή τον εξίσου ταλαντούχο Mike Grell o oποίος μερικά χρόνια αργότερα θα ανανεώσει ακόμα περισσότερο τον Green Arrow με το εκπληκτικό mini series Green Arrow: The Longbow Hunters του 1987, που θα μιλήσουμε γι' αυτό σε μελλοντικό μου άρθρο (καθώς και για πρώτη φορά μηνιαίος τίτλος για τον ήρωα), πάνω στο οποίο θα βασιστεί εν μέρει και η τηλεοπτική μεταφορά του ήρωα το Arrow με πρωταγωνιστή τον Stephen Amell.

Σπύρος Ανδριανός

Ο Σπύρος Ανδριανός γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αγαπά πολύ τα comics, είναι μανιώδης συλλέκτης τους, ενώ πολύ συχνά δημιουργεί κιόλας. Όταν δεν ασχολείται με τα comics διαβάζει κάποιο βιβλίο του αγαπημένου του συγγραφέα, Yukio Mishima, ή βλέπει ταινίες του Woody Allen τρώγοντας πίτσα.


Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου