Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Οι Μεγάλοι Παλαιοί #22 ΜW του Osamu TezukaΠοτέ δεν έκρυψα τον τεράστιο θαυμασμό και αδυναμία που έχω σε όλες τις δουλειές του Tezuka και στον ίδιο προσωπικά. Ο άνθρωπος είχε γεννηθεί για να σχεδιάζει, δημιούργησε ολόκληρη σχολή με τα κόμικς του και έδωσε μεταπολεμικά στα manga τη μορφή που τα ξέρουμε όπως σήμερα.
Στα manga του ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη. Από shonen & shojo (που ουσιαστικά αυτός δημιούργησε αυτή τη κατηγορία για κορίτσια με το Princess Knight), μέχρι και seinen με έντονο πολιτικοκοινωνικό περιεχόμενο.

Μία απο τις δουλειές του που ανήκει σε αυτή την κατηγορία είναι και το MW που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο Big Comic της εταιρείας Shogakukan από το 1976 μέχρι το 1978.
Ήταν η απάντηση του Tezuka στους Gekika mangaka που δημοσίευαν πιο ενήλικες δουλειές στα τέλη της δεκαετίας του '60, αρχές '70 τα οποία φυσικά φάνταζαν πιο σοβαρά και ενήλικα συγκρινόμενα με το πιο "παιδικό" Disney style που είχε καθιερώσει ο sensei Tezuka (μολονότι ακόμα και στις φαινομενικά παιδικές δουλειές του όπως το Astro Boy πέρναγε πολλά μηνύματα κυρίως κοινωνικά και οικολογικά).

H ιστορία εστιάζει σε δύο πρόσωπα. Στον Michio Yuki υπάλληλο τράπεζας και αδελφό γνωστού ηθοποιού του Kabuki, και στον καθολικό ιερέα Garai. Ο Yuki όμως κρύβει έναν σκοτεινό και διεστραμμένο εαυτό ενώ έχει και ερωτική σχέση με τον ιερέα. Υπάρχει όμως και κάτι περισσότερο που τους ενώνει.
Πριν 15 χρόνια οι δυο τους ήταν οι μοναδικοί επιζώντες στο νησί Οκino Mifune κοντά στην Okinawa, όταν κάποια κυβέρνηση Χ σε μια μυστική βάση δοκίμαζε ένα χημικό όπλο που εξολόθρευσε ολόκληρο τον πληθυσμό του νησιού, το MW. Από το οποίο τελικά επηρεάζεται ο εγκέφαλος του Yukio και μετατρέπεται σε έναν άκαρδο και χωρίς συναισθήματα πλάσμα, το οποίο ο πατέρας Garai πιστεύει ότι έχει καταληφθεί από τον ίδιο τον δαίμονα. Ο Yuki προσπαθεί να παρασύρει πάντα (και το πετυχαίνει) τον Garai στην αμαρτία ,με το να του δίνει το κορμί του (αν και η ερωτική σχέση των δύο αντρών είχε αρχίσει από το πρώτο βράδυ στη νησί πριν 15 χρόνια, όταν οι δυο τους κρύφτηκαν σε μια σπηλιά γλιτώνοντας έτσι από τις παρενέργειες του MW).
Η διεστραμμένη φύση του Yuki τον οδηγεί να διαπράττει απαγωγές και εγκλήματα. Απαγάγει την κόρη του διευθυντή του στην τράπεζα, το γιό πλούσιου πελάτη της τράπεζας ζητώντας τεράστια λύτρα.
O Gorai πιστεύει ότι οι πράξεις αυτές του Yuki είναι το αποτέλεσμα της έκθεσής του στο αέριο και προσπαθεί να τον βοηθήσει, να τον βάλει στο "ίσιο δρόμο" από το να τον παραδώσει στις αρχές...

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν εμφανίζεται μία κοπέλα που κάποτε είχε βοηθήσει ο Gorai και που τώρα είναι ερωτευμένη μαζί του, και αυτό φυσικά ο Yuki δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι. Bιάζει τη κοπέλα όταν ο Gorai λείπει σε ταξίδι, όταν εκείνη πηγαίνει να τον βρει στην εκκλησία. Ο Gorai όταν στο γυρισμό μαθαίνει τα νέα τυφλός από μίσος πηγαίνει να σκοτώσει τον Υuki αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται....

.....Και ένας επιθεωρητής της αστυνομίας που γνωρίζει ότι ο εγκληματίας επισκέπτεται τον Gorai στην εκκλησία πλησιάζει επικίνδυνα τα ίχνη του... Για να έχει με τη σειρά του το δικό του οδυνηρό τέλος... Στα ίχνη του Yuki όμως είναι και ένας δημόσιος κατήγορος....
Στο μεταξύ ο Yuki θέλει να ξεσκεπάσει έναν πολιτικό που ευθύνεται για το συμβάν στο Okino Mifune και τη διαρροή του MW καθώς και τη συγκάλυψη του γεγονότος από τη κυβέρνηση η οποία θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει το γεγονός κρυφό...Ο Yuki όμως θέλει το MW και για τα δικά του σκοτεινά σχέδια....Ο Gorai εμπιστεύεται την ιστορία σε έναν δημοσιογράφο (ανακαλύπτει ότι το αέριο μεταφέρθηκε σε μία βάση στο Τόκιο όπου φυλάσσεται) που έρχεται αντιμέτωπος με σκοτεινές δυνάμεις μίας ολόκληρης κυβερνητικής συνωμοσίας ενώ ο Meguna ο δημόσιος κατήγορος βρίσκεται κοντά όσο ποτέ άλλοτε στο να ξεσκεπάσει τον Yuki που δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή όταν αρρωσταίνει από τις παρενέργειες του MW, αφού αποφασίζει να παντρευτεί τη κόρη του πολιτικού που σχετίζεται με την περίπτωση του MW 15 χρόνια πριν.... Το τελικό κομμάτι στο πάζλ έχει ήδη μπει, και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές....

Σενάριο με καταιγιστική δράση και συνεχόμενες ανατροπές, οι πρωταγωνιστές κυριευμένοι από τα πάθη τους, μπλέκονται με κάθε τους κίνηση στον ιστό μιας κυβερνητικής συνομωσίας, και σαν ήρωες τραγωδίας περιμένουν τη δική τους κάθαρση... Ο Τezuka στα καλύτερα του σχεδιαστικά πιο ώριμος από ποτέ δημιουργεί ένα ακόμα αριστούργημα στο πολύ μεγάλο έργο του...

Το manga έχει γίνει και live action ταινία από τον σκηνοθέτη Hitoshi Iwamoto ενώ στην αγγλική του έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Vertical.

Σπύρος ΑνδριανόςΟ Σπύρος Ανδριανός γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αγαπά πολύ τα comics, είναι μανιώδης συλλέκτης τους, ενώ πολύ συχνά δημιουργεί κιόλας. Όταν δεν ασχολείται με τα comics διαβάζει κάποιο βιβλίο του αγαπημένου του συγγραφέα, Yukio Mishima, ή βλέπει ταινίες του Woody Allen τρώγοντας πίτσα.
Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου