Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

The Umbrella Academy: Η Σουίτα της Αποκάλυψης ReviewΌταν ένα comic ξεκινάει με τον πύργο του Άιφελ να τρελαίνεται, να σκοτώνει ανθρώπους, και να εκτοξεύεται τελικά στο διάστημα, ξέρεις μέσα σου ότι αυτό το βιβλίο δεν πρόκειται να το αφήσεις κάτω αν δεν φτάσεις στη τελευταία του σελίδα όσο πιο γρήγορα μπορείς.
Ένα τέτοιο comic είναι το «The Umbrella Academy: Η Σουίτα της Αποκάλυψης» που κυκλοφορεί στα ελληνικά απ τον εκδοτικό οίκο Propaganda Channel. Σε σενάριο και ιδέα του Gerard Way και σχέδιο από τον Gabriel Ba, το graphic novel που αποτελείται από 6 τεύχη, μας αφηγείται τη γέννηση, τη πορεία, και τη παρακμή της πιο περίεργης υπερ-ηρωικής ομάδας που έχετε συναντήσει ποτέ! Για παράδειγμα ο αρχηγός της ομάδας, ο Spaceboy, έχει μεταμοσχεύσει το κεφάλι του στο κορμί ενός Αρειανού γορίλλα, μετά από μια καταστροφική αποστολή στον Άρη. Και τα 7 μέλη της ομάδας έχουν κωδικά ονόματα, ενώ ο πατέρας τους, ο εξωγήινος Sir Reginald Hargreeves, τα αποκαλεί από τη πρώτη μέρα που τα υιοθέτησε που ήταν νεογνά με τους αριθμούς 00.01 ως 00.07.

Ο Sir Reginald Hargreeves ή αλλιώς The Monocle, ιδρύει έτσι την Umbrella Academy και προετοιμάζει τα 7 ιδιαίτερα μέλη της για την επικείμενη καταστροφή του κόσμου. Σε ηλικία 10 ετών η ομάδα είναι στα καλύτερα της και σώζει το Παρίσι απ την επίθεση του Πύργου του Άιφελ. 20 χρόνια μετά όμως και αφού η καταστροφή δεν έχει έρθει, μαθαίνουμε ότι η ομάδα έχει διαλυθεί, τα μέλη της έχουν αποξενωθεί, και ότι ο Sir Reginald Hargreeves έχει πεθάνει. Η Umbrella Academy αναγκαστικά επανενώνεται για την κηδεία του πατέρα της.

Η επανένωση είναι πραγματικά πολύ άβολη ενώ 2 απ τα μέλη της ομάδας δεν παρευρίσκονται. Ο 00.06 είναι νεκρός, ενώ η 00.07 που το μόνο της χάρισμα ήταν να παίζει βιολί, αποφάσισε να μην πάει στη κηδεία του πατέρα της, με τον οποίο δεν είχε ποτέ τις καλύτερες σχέσεις, και προτίμησε να πάει σε οντισιόν για την Orchestra Verdament, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο με τη μουσική τους…

Από κει και μετά ξεκινά η πραγματική δράση και το κουβάρι μπερδεμένων πληροφοριών αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Μαθαίνουμε ότι τελικά η 00.07 ήταν το πιο δυνατό μέλος της Umbrella Academy, αφού όντως μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο με το βιολί της. Η 00.07 αποδέχεται τη μοίρα της, νομίζοντας ότι τα άλλα μέλη της ομάδας δεν την θέλουν κοντά τους επειδή ήταν η πρώτη που είχε αποξενωθεί απ την ομάδα-οικογένεια. Όπως καταλαβαίνεται, η Umbrella Academy ξαναγίνεται επιτέλους ομάδα, το τέλος του κόσμου όντως έρχεται, και το υπερ-όπλο που θα φέρει τον όλεθρο δεν είναι άλλο απ την αδερφή τους…

Ο Gerard Way έχει αφιερώσει πάρα πολύ ενέργεια στο στήσιμο της ιστορίας, και έχει γεμίσει το βιβλίο με ένα σωρό λεπτομέρειες που αποσαφηνίζουν τη πλοκή, και εξάπτουν τη περιέργεια του αναγνώστη, Μπορεί να μην είναι απ τους αγαπημένους μου συγγραφείς, πρέπει να του αναγνωρίσω όμως την αγάπη, το πάθος, και το μεράκι που έχει βάλει σ αυτή την ιστορία, και να τον επαινέσω για το βάθος των χαρακτήρων που έχει δημιουργήσει. Ο συγγραφέας έχει καταφέρει μέσα σε 6 κεφάλαια να χτίσει έναν ολόκληρο κόσμο με τεράστιο υπόβαθρο, χαρακτήρες που σε μαγεύουν με το μυστηριώδες παρελθόν τους, και να μας χαρίσει ένα φινάλε ικανοποιητικό και εν μέρει λυτρωτικό.

Ο Gabriel Ba απ την άλλη ντύνει με τα πανέμορφα σχέδια του κάθε σπιθαμή αυτού του ανεπανάληπτου, περίεργου, αλλά και γοητευτικού κόσμου που εμπνεύστηκε ο Way. Το κάθε πάνελ είναι λεπτομερέστατο και σε καθηλώνει, είτε χρησιμοποιεί λαμπερά χρώματα, είτε σκοτεινές αποχρώσεις, ενώ οι χαρακτήρες που σχεδιάζει αποπνέουν μια φυσικότητα και μια ζωντάνια που δεν συναντάς εύκολα σε άλλα βιβλία. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, ο Ba είναι ο star αυτού του graphic novel, γιατί χωρίς τη πολύτιμη συμβολή του, το βιβλίο αυτό θα μπορούσε εύκολα να είχε περάσει στη στοίβα του «μια απ τα ίδια» και να μην είχε κερδίσει το Βραβείο Will Eisner για τη Καλύτερη Αυτοτελή Σειρά 2008.

Το «The Umbrella Academy: Η Σουίτα της Αποκάλυψης» είναι ένα βιβλίο με σούπερ ήρωες για όσους δεν θέλουν άλλες ιστορίες με σούπερ ήρωες. Αποτελεί μια κατηγορία μόνο του γιατί μαγειρεύει με επιτυχία στις σελίδες του το υπερ-ηρωικό έιδος, το δράμα, το horror, και το fantasy. Ένα ιδιαίτερο graphic novel για όλους εσάς που δεν θέλετε πάλι «μια απ τα ίδια»

Κυκλοφορεί από το Propaganda Channel σε μια καλαίσθητη έκδοση 200 σελίδων και μπορείτε να το βρείτε σε όλη την Ελλάδα, σε κεντρικά βιβλιοπωλεία, και μαγαζιά με comics.

Στράτος Ξ. Χουβαρδάς


Βαθμολογία 7/10Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου