Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Βιβλίων Μύστες #1 Η Σκιά του Κυνηγού ReviewΦίλες και φίλοι του Comics in Greece καλώς ήλθατε στη νέα στήλη μας, "Βιβλίων Μύστες", που θα επικεντρώνεται σε βιβλία που αξίζουν τη προσοχή σας, ελλήνων και ξένων συγγραφέων!
Στο πρώτο μας επεισόδιο θα γνωρίσουμε τον σαγηνευτικό εξωγήινο κόσμο του «Η Σκιά του Κυνηγού» από τους George R.R. Martin, Gardener Dozois, και Daniel Abraham, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πρέπει να σας πω ότι το μυθιστόρημα «Η Σκιά του Κυνηγού» χρειάστηκε 30 χρόνια να ολοκληρωθεί, και είναι στην ουσία η επεκταμένη εκδοχή της νουβέλας με τίτλο «Ο Σκιώδης Δίδυμος», απ τους ίδιους συντελεστές.

Το μυθιστόρημα σε καθηλώνει απ τη πρώτη σελίδα με την άκρως μυστηριώδη και ενδιαφέρουσα πλοκή του:

Για να γλιτώσει από τη φτώχεια και τη μιζέρια, ο Ραμόν Εσπέχο επιβιβάζεται σε ένα από τα μεγάλα διαστημόπλοια των παράξενων και αποκρουστικών Ινάι και φεύγει οριστικά από τη Γη. Αλλά η ζωή που βρίσκει στον μακρινό πλανήτη Σάο Πάουλο δεν είναι καλύτερη από εκείνη που εγκατέλειψε. Έπειτα, μια νύχτα, ο θυμός του και το πολύ αλκοόλ παίρνουν το πάνω χέρι. Η βίαιη κατάληξη τον αναγκάζει να δραπετεύσει στις ερημιές του ανεξερεύνητου βορρά. Επιτέλους ολομόναχος –μακριά από τη θορυβώδη, αποπνικτική ανθρώπινη κυψέλη που τη σιχαίνεται σε βαθμό αντικοινωνικής μανίας– ο άτυχος Ραμόν, κατ’ επάγγελμα ανιχνευτής κοιτασμάτων, μπορεί τώρα να ψάξει ελεύθερα για τη μεγάλη φλέβα που θα τον κάνει πλούσιο. Αλλά, αντί για φλέβα, ανακαλύπτει τυχαία μια άγνωστη υπερεξελιγμένη φυλή εξωγήινων πλασμάτων: απελπισμένοι φυγάδες, όπως αυτός, που ζουν κρυμμένοι σε έναν δικό τους κόσμο. Κάτοχος ξαφνικά ενός ισχυρού επικίνδυνου μυστικού και εγκλωβισμένος σε ένα απίθανο ανθρωποκυνηγητό στις ερημιές ενός απρόβλεπτου και εχθρικού πλανήτη, ο Ραμόν πρέπει πρώτα να δραπετεύσει… κι έπειτα, με κάποιον τρόπο, να επιζήσει. Και ο πιο θανάσιμος εχθρός είναι ο εαυτός του.

Ο Ραμόν Εσπέχο, ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ως τα μέσα του βιβλίου, το κλασσικό στερεότυπο του φτωχού Μεξικάνου. Αλκοολικός, βράζει στην οργή του με το παραμικρό, ψωροπερήφανος, γυναικάς, και συνεχώς στη γύρα για το εύκολο κέρδος. Δεν θα τον συμπαθήσετε αρχικά, σας το ξεκαθαρίζω. Η εξέλιξη του όμως είναι γοητευτική. Έχοντας πιαστεί αιχμάλωτος από τα Μάνεκ, μια εξελιγμένη εξωγήινη μορφή, και αφού τον χρησιμοποιούν σαν κυνηγόσκυλο για να ξετρυπώσει τον ίδιο του τον εαυτό (τρελό,ξέρω!), αναγκάζεται να δει με τα ίδια του τα μάτια πόσο αχώνευτος και δύσκολος χαρακτήρας είναι, και τελικά να εξελιχτεί σε μια πολύ καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Το σκηνικό που διαδραματίζεται αυτή η τρελή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, είναι ο μακρινός αποικιακός πλανήτης Σάο Πάουλο, με τις φτωχογειτονιές του, την αχαρτογράφητη ύπαιθρο με την εξωγήινη χλωρίδα και πανίδα, και τις 2 εξωγήινες αντίπαλες φυλές του, τα Μάνεκ, και τα Ινάι.

Δράση στο κόκκινο απ τη πρώτη σελίδα, πλούσιες περιγραφές του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας, και των εξωγήινων, πράγμα που λατρεύω στα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, και μεγάλες δόσεις φιλοσοφικής και εσωτερικής αναζήτησης! Το μόνο αρνητικό στο βιβλίο είναι το απότομο και ανοιχτό τέλος του, αλλά έχοντας λατρέψει όλη την ιστορία απ την αρχή, το θεωρώ σαν το αλατοπίπερο της ιστορίας. Ένα κόλπο που έγινε για να αναγκαστεί ο αναγνώστης να σκεφτεί ο ίδιος το τέλος του βιβλίου. Αναζητήστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία, και πάρτε μέρος κι εσείς στη Σκιά του Κυνηγού. Είμαι σίγουρος ότι θα το ευχαριστηθείτε με τη καρδιά σας!

Στράτος Ξ. Χουβαρδάς


Βαθμολογία 8/10
Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου