Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Βιβλίων Μύστες #2 ΧΑΡΟΥΚΙ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ (Kami no kodomo-tachi wa mina odoru)ΧΑΡΟΥΚΙ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ (Kami no kodomo-tachi wa mina odoru) Mετάφραση: Βασίλης Κιμούλης Εκδόσεις: Ωκεανίδα
"Ούτε μια φορά δεν μου έχει περάσει από το μυαλό πώς θα πεθάνω" είπε "Δεν μπορώ να το σκεφτώ. Εδώ δεν ξέρω καλά καλά πώς να ζήσω.."

Στο βιβλίο του «Μετά το Σεισμό» ο διασημότερος Ιάπωνας συγγραφέας στη δύση Χαρούκι Μουρακάμι ακολουθεί το γνωστό του μοτίβο όπου η πραγματικότητα παντρεύεται με τη φαντασία.
Μέσα σε 6 ιστορίες όπου ο μοναδικός κοινός του παρανομαστής είναι ένας καταστροφικός σεισμός που συμβαίνει στο Κόμπε, ο Μουρακάμι ξετυλίγει 6 διαφορετικές ανθρώπινες καταστάσεις.
Στη πρώτη ιστορία "Ούφο στο Κουσίρο" έχουμε έναν άντρα που η γυναίκα του τον παρατάει αμέσως μετά τον σεισμό στο Κόμπε (όπου ζει η οικογένεια της) ενώ ο ίδιος αποφασίζει να μεταφέρει ένα πακέτο
που του εμπιστεύεται ένας συνάδελφος του από τη δουλειά στο Κουσίρο, του Χοκάιντο. Εκεί θα γνωρίσει δύο γυναίκες τη Σιμάο και την Κέικο, ενώ προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του..

Στη δεύτερη ιστορία "Τοπίο με σίδερο ρούχων" βλέπουμε τη σχέση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι (τον Κεισούκε και τη Τζούνκο) και τον μεσήλικα Μιγιάκε που του αρέσει να ανάβει φωτιές στη παραλία ειδικά τις ημέρες του χειμώνα... Ίσως όμως υπάρχουν περισσότερα κοινά που δένουν τη Τζούνκο και τον Μιγιάκε απ' όσο φαίνεται....

Στη τρίτη ιστορία "Όλα τα παιδιά του Θεού μπορούν να χορέψουν" ένας νεαρός άντρας ο, Γιοσίγια, ο οποίος ακολουθεί μία έκλυτη ζωή και στα 25 του ζει ακόμα με την απελευθερωμένη αλλά βαθιά θρησκευόμενη μητέρα του (αφού δεν γνώρισε ποτέ τον πραγματικό του πατέρα), παρακολουθεί στα κρυφά έναν άντρα που πιστεύει ότι είναι ο πατέρας που δεν γνώρισε. Είναι όμως έτσι...;

Μία γυναίκα η Σατσούκι η οποία είναι γιατρός στο επάγγελμα ταξιδεύει ως την Ταϊλάνδη για να ξεκουραστεί λίγο από το βαρύ φόρτο εργασίας της αλλά και να ανασυγκροτήσει τη ζωή της μετά από έναν αποτυχημένο γάμο… Εκεί θα γνωρίσει τον Ταϊλανδέζο οδηγό της τον Νίμιτ ο οποίος θα της δώσει κάποια μαθήματα ζωής… Αυτό πραγματεύεται η τέταρτη ιστορία με τίτλο "Ταϊλάνδη"

"Σούπερ βάτραχος σώζει το Τόκιο" είναι ο τίτλος της πέμπτης ιστορίας όπου ένας άντρας συναντά την έκπληξη της ζωής του όταν αντικρίζει έναν τεράστιο βάτραχο στο μικρό του διαμέρισμα που του ζητά την βοήθεια του ώστε να αντιμετωπίσει το τεράστιο σκουλήκι που θα προκαλέσει έναν πολύ μεγάλο σεισμό στο Τόκιο (μεγαλύτερο και από του Κόμπε), το πρωινό της 18ης Φεβρουαρίου... Είναι όμως πραγματικά έτσι; Αυτή είναι και η καλύτερη ίσως ιστορία του βιβλίου όπου δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη φαντασία και πραγματικότητα, το οποίο είναι γνώριμο χαρακτηριστικό της γραφής του Μουρακάμι.

Το βιβλίο κλείνει με την ιστορία "Μελόπιτα" όπου ένας άντρας, ο Τζουνπέι, διηγείται παραμύθια στη μικρή κορούλα της γυναίκας που αγάπησε την Σαγιόκο πριν την κερδίσει ο καλύτερος του φίλος ο Τακατσούκι... Ανομολόγητοι έρωτες και όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν στις καθημερινές ζωές των ανθρώπων που δεν μοιάζουν τόσο παραμυθένιες...

Ο συγγραφέας περιγράφει τις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων χρησιμοποιώντας ολοζώντανες εικόνες που παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη σαν να βλέπει κινηματογραφική ταινία (άλλο χαρακτηριστικό της γραφής του Μουρακάμι), δείχνοντας πόσο καλός αφηγητής είναι ο συγγραφέας, ενώ οι περισσότερες από αυτές μου έδωσαν την εντύπωση ότι αποτελούν προσωπικά του βιώματα... Ιστορίες απλών ανθρώπων που εμπλουτίζονται με δόσεις σουρεαλισμού και ερωτισμού, ακροβατώντας στα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας... Ένα ακόμα ταξίδι στο κόσμο των συναισθημάτων και των κρυφών επιθυμιών με οδηγό τον πολυτάλαντο Μουρακάμι. Διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα.

Σπύρος Ανδριανός
Ο Σπύρος Ανδριανός γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αγαπά πολύ τα comics, είναι μανιώδης συλλέκτης τους, ενώ πολύ συχνά δημιουργεί κιόλας. Όταν δεν ασχολείται με τα comics διαβάζει κάποιο βιβλίο του αγαπημένου του συγγραφέα, Yukio Mishima, ή βλέπει ταινίες του Woody Allen τρώγοντας πίτσα.
Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου