Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

GeekTales Woohoo! #8 Ένα ταξίδι στους κόσμους του Neil Gaiman


Αγαπημένες φίλες και αγαπημένοι φίλοι του GeekTales λυπάμαι που έλειψα για λίγο καιρό και ελπίζω να είστε έτοιμοι για ένα νέο ταξίδι μέσα από αυτή μας τη στήλη. Για να επανορθώσω αποφάσισα να ασχοληθούμε αυτή την εβδομάδα με έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς στον χώρο της φαντασίας. Αυτός δεν είναι άλλος από τον μοναδικό Neil Gaiman. Ο Gaiman αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανθρώπου που αγαπά τον χώρο της φαντασίας και καταφέρνει να επεκτείνει τα όριά του με κάθε νέα του δουλειά. Ο συγγραφέας βουτάει ολόκληρος στους κόσμους που γεννά η φαντασία του μας παρασέρνει κάθε φορά στον βυθό τους. 
Ο Neil Gaiman, φυσικά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα έργα του είναι γνωστά: The Sandman, Coraline, American Gods, Stardust, Lucifer, Ocean at the End of the Lake, The Graveyard Book, 1602, Norse Mythology και άλλα πολλά. Κάθε κόσμος του Gaiman προσφέρει και άλλη μία πτυχή της οικείας πραγματικότητας λουσμένη όμως υπό το αλλότριο φως του φανταστικού.

Στο άρθρο μου αυτό θα ήθελα, σύντομα, να αναφερθώ σε τρία από τα έργα του Gaiman με τα οποία είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή. Τα έργα αυτά είναι το 1602 για λογαριασμό της Marvel, την άκρως υποτιμημένη ταινία Coraline και, φυσικά, την σειρά American Gods, η οποία επιβεβαιώνει ότι η τηλεόραση ζει την καλύτερη εποχή της.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με το 1602 που είναι μία αγαπημένη μου μίνι σειρά comics. Το 1602 είναι μία επαναπροσέγγιση των μεγαλύτερων ηρώων της Marvel μέσα σε ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο οι ήρωες αυτοί δεν ζουν σε κάποια εκδοχή της σύγχρονης Αμερικής, αλλά στην Ευρώπη του Μεσαίωνα. Οι ήρωες διαλέγονται με πραγματικά πρόσωπα κατά την Ελισαβετιανή εποχή, καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με την Ιερά Εξέταση, αλλά και αγγίζουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών, την εξαφάνιση 115 αποίκων από το νησί Roanoke

O Gaiman επιχείρησε να αφαιρέσει τους χαρακτήρες της Marvel από τον χωροχρόνο τους και προσπάθησε να τους εντάξει στον Ευρωπαϊκό χώρο με ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ήταν με την προσπάθειά του αυτή που αναδείχθηκε η βαθιά αμερικανική διάσταση όλων αυτών των χαρακτήρων, οι οποίοι ήταν και είναι ξένοι στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Τα ιδανικά τους, τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους αντιπροσωπεύουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του αμερικανικού τρόπου σκέψης, που παραμένει διαφορετικός από τον Ευρωπαϊκό. Ο χαρακτήρας των προσώπων αυτών οδήγησε την ιστορία του Gaiman πίσω στην αμερικανική ήπειρο και ανέδειξε το 1602 σε ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για όλες τις φίλες και όλους τους φίλους του χώρου των comics. 


 


Ο επόμενός μας σταθμός στη σκέψη του Gaiman είναι η ταινία Coraline, την οποία προσωπικά θεωρώ μία από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχω δει ποτέ. Αν και φαινομενικά είναι μία ταινία που απευθύνεται σε παιδιά, θεωρώ ότι μας προσφέρει ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο σκέψης και έρευνας σε σχέση με τα θέματα που θίγει. Οι μικρότεροι θεατές της Coraline μπορούν να συνδεθούν σε ένα καθαρά συναισθηματικό επίπεδο με την ανία της καθημερινότητας, την ανάγκη για απόδραση, αλλά και τον φόβο του να στραφεί εναντίον σου η ίδια η οικογένειά σου. Ο φόβος αυτός έχει γίνει εφαλτήριο πολλών παιδικών διηγημάτων (από την Σταχτοπούτα και τη Χιονάτη μέχρι τις Μάγισσες του Roald Dahl). Ο Gaiman, ωστόσο, φροντίζει και για τους ενήλικες θεατές προσφέροντας μία σκοτεινή ιστορία που καταφέρνει να αναδείξει τον βαθύτερο υπαρξιακό φόβο της μοναξιάς και του τρόμου αυτού που φαίνεται οικείο, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει κάτι το διαφορετικό. Η Coraline είναι ένα εξαιρετικό διήγημα και μία εξαιρετική ταινία τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. 


Ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας είναι το American Gods και καλούμαστε να τιμήσουμε τους ξεχασμένους θεούς που ετοιμάζονται για πόλεμο με τους θεούς της σύγχρονης εποχής. Ένα εξαιρετικό διήγημα και μία ακόμη πιο εξαιρετική σειρά, το American Gods συναρπάζει σε κάθε του εκδοχή. Η τηλεοπτική του μεταφορά είναι αριστουργηματική με την γενική αισθητική να αποδίδει με ζωντάνια το ταξίδι θεών και ανθρώπων σε όλες τις γωνιές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η σειρά αποτελεί μία από τις καλύτερες της φετινής σεζόν και καταφέρνει να φέρει στην ζωή με πιστότητα τον κόσμο που δημιούργησε ο Gaiman. Πέρα από τα πολλά θετικά χαρακτηριστικά της σειράς, οφείλω να ομολογήσω πως δύο είναι τα στοιχεία που κλέβουν τις εντυπώσεις. Το πρώτο είναι η μοναδική εικόνα της σειράς συνολικά και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε την Gillian Anderson σε έναν από τους πιο δημιουργικούς ρόλους της καριέρας της. H Anderson δίνει πραγματικά τον καλύτερό της εαυτό, περνάει καλά και (κατά το πατροπαράδοτο κλισέ) βγαίνει στον κόσμο! Στην προκειμένη, ωστόσο, αυτό είναι αλήθεια! Η Anderson φαίνεται να το διασκεδάζει και εμείς διασκεδάζουμε μαζί της. Το American Gods είναι μία σειρά που αξίζει να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας και σας εγγυώμαι ότι μόλις βυθιστείτε στον κόσμο του Neil Gaiman θα θελήσετε να γνωρίσετε κάθε του άκρη.


Στρέμπλης Γιώργος 

Ο Γιώργος Στρέμπλης έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και είναι φανατικός αναγνώστης
comics από τα μικράτα του! Λατρεύει ο,τι έχει να κάνει με την geek culture και μέχρι αυτή τη μέρα πιστεύει ότι τα Digimon είναι καλύτερα από τα Pokémon! Μπορείτε να βρείτε τις σκέψεις του επάνω στα comics και τη φιλοσοφία στο The ComicBook Imperative.


Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου