Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Panel Patrol #10 Spider-Man: Fairy Tales


«Δώσε κλώτσο η ανέμη να γυρίσει παραμύθι να αρχίσει» λέει ο λαός... Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν γύρω στο 2007 η Marvel αποφάσισε να βγάλει limited series για τον σήμα κατατεθέν ήρωα της τον Spider-Man αλλιώτικο από όλα τα άλλα... Ο C.B.Cebulski (ο οποίος είχε γράψει αντίστοιχο limited series για τους X-MEN έναν χρόνο πριν) πλαισιωμένος από ταλαντούχους artists διηγείται μέσα σε 4 τεύχη 4 διαφορετικά παραμύθια... 4 διαφορετικές ιστορίες που αντλούν τις πηγές τους από τα παραμύθια & τους λαϊκούς θρύλους και που επαναπροσδιορίζουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου αράχνη, αλλά με κοινό στοιχείο πάντα το motto ότι με τη μεγάλη δύναμη, έρχεται και μεγάλη υπευθυνότητα.... Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους… Ας δούμε καθεμία ξεχωριστά τις ιστορίες σαν να μας διηγείται η γιαγιά μας 4 διαφορετικά παραμύθια όπως όταν ήμασταν μικροί...

1.     Οff the beaten path (C.B.Cebulski/Ricardo Tecio)

Παραλλαγή της ιστορίας της κοκκινοσκουφίτσας (red hood) στον ρόλο της οποίας βλέπουμε τη Mary Jane που επιθυμεί μία ανεξάρτητη ζωή και όχι να υποταχτεί στη μοίρα της, εγκλωβισμένη στη συντηρητική ζωή του χωριού της... Το ίδιο και ο μελλοντικός της άντρας Peter που δουλεύει σαν ξυλοκόπος κάτω από την επίβλεψη του Jonah Jameson. Και οι δύο θέλουν να τους δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους και αυτή θα τους δοθεί όταν  κακός λύκος θα εμφανιστεί και θα διαταράξει τη μέχρι τότε ήσυχη ζωή τους... Σχέδιο παραμυθένιο από τον διάσημο Πορτογαλέζο artist Ricardo Tecio εδώ στη πρώτη του απόπειρα σχεδιασμού κόμικ που τα καταφέρνει περίφημα!!!

2. The spirits of Friendship (C.B.Cebulski/Niko Henrichon)
Εδώ έχουμε έναν αφρικάνικο θρύλο... O νεαρός θεός αράχνη Anansi, αναζητά τη μεγαλύτερη δύναμη εκείνη των θηρίων που θα του δώσει τη δυνατότητα να εξουσιάζει τη θέληση των άλλων. Ο θείος του, του εξηγεί ότι υπάρχουν πολλά είδη δύναμης, και αυτή που ψάχνει ο καθένας είναι αυτή που πρέπει πάντα να είναι πιο προσεχτικός. Για να βρει αυτό που ζητάει, πρέπει να ταξιδέψει στα βάθη του θνητού κόσμου και να αναζητήσει την spider orchid. Ο δρόμος για την απόλυτη αυτή δύναμη δεν είναι εύκολος και θα βρεθούν πολλά εμπόδια μπροστά του που θα τον εμποδίσουν στην αναζήτηση του. Το πνεύμα του ανέμου, του νερού, και της άμμου (σαφή αναφορά στους Hydroman, Cyclone και Sandman) δεν καταφέρνουν να τον νικήσουν και γίνονται συνοδοιπόροι στο ταξίδι του, πείθοντας και το πνεύμα της φωτιάς να κάνει το ίδιο. Αυτά τα πνεύματα θα δείξουν στον Anansi ποιά είναι η αληθινή υπευθυνότητα και δύναμη... Δυναμικό σχέδιο απ τον Καναδό σχεδιαστή Νiko Henrichon σε μια ιστορία που μου θύμισε αρκετά και Sandman του Gaiman.

3. Εclipse (C.B.Cebulski/Kei Kobayashi)

''...When you feel trapped, look for the light on the path before you...'' - Uncle Masaku

Στη μεσαιωνική Ιαπωνία, ο νεαρός Izumi θέλει να εκδικηθεί για το θάνατο των γονιών του από τα σατανικά πνεύματα Yokai. O θείος του Μasaku, τον συμβουλεύει να μην πάρει το σκοτεινό αυτό δρόμο από όπου δεν υπάρχει γυρισμός, γιατί το μίσος θα τον οδηγήσει σε μεγαλύτερο μαρτύριο και θα μετανιώσει περισσότερο... Ο νέος αψηφά τις συμβουλές του θείου του, ορκίζεται εκδίκηση στα μνήματα των γονιών του αρπάζει ένα katana και πηγαίνει να πολεμήσει τα πνεύματα (και εδώ σαφή αναφορά στους Spidey vilains Vulture, Black Cat, Manwolf & Venom). Χάνει όμως τη μάχη και πληρώνει το τίμημα να χάσει και τον θείο του. Η θεία του Satsuki απαγάγεται από τα πνεύματα ενώ ο ίδιος ο Izumi έχει μολυνθεί από το δηλητήριο του Venom κινδυνεύοντας να μεταλλάχθεί και ο ίδιος σε Yokai... Το σώμα του Izumi όμως μπορεί να μολύνθηκε όχι όμως και η ψυχή του... Στο σχέδιο του Ιάπωνα Kei Kobayashi αναγνώρισα πολλά στοιχεία από Hiroaki Samura (δημιουργό του Blade of the immortal) καθώς και από Scottie Young!!! Mαζί με το τέταρτο τεύχος που θα δούμε στη συνέχεια νομίζω ότι ήταν και το καλύτερο της σειράς...

4. What you wish for (C.B.Cebulski&Mindy Owens/Nick Dragotta&Mike Alred)


''...I now present to you the newest knight of the royal kingdom... Sir Peter Parker!..'' - King George

Εδώ έχουμε την ιστορία της Σταχτοπούτας (Cinderella) από την…  ανάποδη!!! Σε ένα μακρινό βασίλειο, μία οικογένεια ιπποτών οι Parkers (sir Richard &sir Benjamin) βρίσκονται στην υπηρεσία του βασιλιά George. Όταν θα πέσουν ηρωικά σε μία μάχη, ο sir Richard παρακαλά στα τελευταία του λόγια να αναλάβει τη κηδεμονία του γιού του Peter, ο ιππότης sir Norman των Osborn (οι οποίοι πάντα ζήλευαν τους Parker).Τα χρόνια περνάνε, ο νεαρός Peter ονειρεύεται να γίνει ένας μεγάλος ιππότης όπως ήταν ο πατέρας του και ο θείος του, για την ώρα όμως είναι απλά το παιδί για όλες τις δουλείες στο παλάτι των Osborn όπως και η Mary Jane που είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του... Όταν ο Peter μαθαίνει από την MJ ότι ο βασιλιάς διοργανώνει χορό με τη παρουσία όλων των ιπποτών από τα γύρω βασίλεια, με τον καλύτερο να παίρνει το χέρι της κόρης του Gwendolyn (την οποία ο Norman θέλει πάση θυσία για τον γιο του Harold), αποφασίζει να πάρει και αυτός μέρος!!! Ορκίζεται στον τάφο του πατέρα και θείου του ότι θα γίνει ο καλύτερος ιππότης, καθώς παρατηρεί μία αράχνη που με τον ιστό της ενώνει τα δύο μνήματα... Πλέον γνωρίζει το σύμβολο που θα φορά στην αρματωσιά του... Θα είναι ο prince Arachne... Όμως τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ πιο δύσκολα απο όσο φαντάζονταν... H μεγάλη της Ιmage σχολή με σχέδιο από Nick Dragotta και μελάνια από Mike Alred (με χρώματα από τη γυναίκα του Laura), και νομίζω η καλύτερη από τα 3 προηγούμενα τεύχη κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη συλλογή "παραμυθιών" που τόσο όμορφα μας διηγήθηκε ο Cebulski... Μία μαγεία εικαστική και καλλιτεχνική πραγματικά!!!

Ακολούθησε και τρίτη σειρά fairy tales με τους Avengers και στα σκαριά ήταν να ακολουθήσει και άλλη με τους Fantastic Four και ας ελπίσουμε ο μεγάλος "παραμυθάς" σε αυτό το μαγευτικό μας ταξίδι να μας διηγηθεί σύντομα....

Σπύρος ΑνδριανόςΟ Σπύρος Ανδριανός γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αγαπά πολύ τα comics, είναι μανιώδης συλλέκτης τους, ενώ πολύ συχνά δημιουργεί κιόλας. Όταν δεν ασχολείται με τα comics διαβάζει κάποιο βιβλίο του αγαπημένου του συγγραφέα, Yukio Mishima, ή βλέπει ταινίες του Woody Allen τρώγοντας πίτσα.
Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου