Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Ο Παίκτης ReviewΈνα απ τα πιο σημαντικά και «αληθινά» έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «Ο Παίκτης» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ζωντανεύει στις σελίδες ενός graphic novel, σε σενάριο Στεφάν Μικέλ, και σχέδιο/χρώμα του Λοϊκ Γκοντάρ, και κυκλοφορεί στα ελληνικά απ τις εκδόσεις Polaris!
Η αγωνία μου για το αν έχουν αποδοθεί σωστά το κλίμα, το ύφος, και οι σκοτεινοί αλλά πανέμορφοι χαρακτήρες του αριστουργήματος του Ντοστογιέφσκι εξαφανίζεται στις πρώτες 10 σελίδες αυτού του συναρπαστικού graphic novel. Τη θέση της γρήγορα παίρνει η λαχτάρα να ρουφήξω το βιβλίο μέχρι το τελευταίο του panel και να ανακαλύψω πως οραματίζεται ο Λοϊκ Γκοντάρ που έχει αναλάβει την εικονογράφηση, τον σκληρό αλλά τόσο αληθινό κόσμο του «Παίκτη».

Η ιστορία του «Παίκτη» έχει ως εξής: Ο δάσκαλος Αλεξέι Ιβάνοβιτς, κεντρικός ήρωας και αφηγητής, ζει μια ζωή μες στη τυραννία, αφού τον κατατρώνε τα δυο μεγάλα πάθη του… Η σκληρή αγάπη του για τη ρουλέτα και η ανεκπλήρωτη αγάπη του για τη Πολίνα Αλεξάντροβνα. Μέσα απ τις σελίδες του «Παίκτη» γινόμαστε μάρτυρες της ανέλπιδης προσπάθειας του Αλεξέι Ιβάνοβιτς να καταφέρει να βγει νικητής στη ρουλέτα, πράγμα που θα τον βγάλει απ την δυσμενή οικονομική και κοινωνική θέση στην οποία βρίσκεται, αλλά και στον έρωτα, και να κάνει δικιά του την αινιγματική αλλά τόσο μα τόσο γοητευτική Πολίνα Αλεξάντροβνα.

Φτώχεια, χρέη, ξεπεσμένη αριστοκρατία, έρωτας με συμφέρον είναι μερικά μόνο απ τα θέματα που θίγονται στον «Παίκτη». Κι αν σας ενοχλεί το γεγονός ότι παρουσιάζονται όλα μαύρα, σκεφτείτε το ξανά. Παρουσιάζονται όπως ακριβώς είναι στη πραγματικότητα, απαλλαγμένα από ωραιοφανείς χαρακτηρισμούς και ψευδή προπετάσματα ελπίδας. Μην ξεχνάτε ότι στο συγκεκριμένο έργο περιέχονται πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του ίδιου του Ντοστογιέφσκι. Δεν υπήρχε κανείς πιο «ειδικός» απ τον ίδιο σε θέματα τζόγου και ανεκπλήρωτου έρωτα…

Όσο για τα σχέδια και τα χρώματα του Γκοντάρ… Απεικονίζουν τη σαπίλα και την απαισιοδοξία της εποχής με μοναδικό τρόπο. Οι σιλουέτες και τα πρόσωπα των χαρακτήρων φαίνονται αποκρουστικοί και φλερτάρουν με το γκροτέσκο σε πολλές περιπτώσεις, ακριβώς για να τονιστεί η εσωτερική τους ασχήμια και τα χαλαρά ήθη της εποχής που περιγράφεται. Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί είναι 2 μοτίβων. Αποχρώσεις του γαλάζιου και της ώχρας. Σκοτεινό γαλάζιο όταν περιγράφονται δυσάρεστες καταστάσεις, ενώ όταν τα πράγματα είναι έστω και φαινομενικά αισιόδοξα ή ευχάριστα, ο Γκοντάρ τα φωτίζει με ένα περίεργο χρυσό-πορτοκαλί-καφέ. Όλο το βιβλίο παίζει σε γαλάζιο-ώχρα κι αυτό είναι κάτι πολύ γενναίο! Ενώ περίμενες ότι κάτι τέτοιο θα τον περιόριζε σαν καλλιτέχνη, στη πραγματικότητα αναδεικνύει τη πλοκή και φωτίζει τους χαρακτήρες!

Πιστή απόδοση του αρχικού βιβλίου απ τον Μικέλ, κι αυτό είναι που θα περίμενε κανείς. Πολύ όμορφο graphic novel που ξυπνάει μέσα σου τη δίψα να ανακαλύψεις κι άλλα κλασσικά έργα του Ντοστογιέφσκι, αν τυχόν δεν τα χεις γνωρίσει παλαιότερα. Καταπληκτική ποιότητα έκδοσης από τη Polaris! Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και μαγαζιά με comics σε όλη την Ελλάδα.


Στράτος Ξ. ΧουβαρδάςΒαθμολογία 8/10Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου