Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017

Panel Patrol #15 The Dark Knight III: The Master Race


Mε το σημερινό μας άρθρο φτάνουμε στο τέλος του αφιερώματος στη λεγόμενη Dark Knight Trilogy του Frank Miller (που ξεκίνησε με το Dark Knight Returns το 1986 και το Dark Knight Strikes Again το 2001), με την κυκλοφορία του τρίτου μέρους της ιστορίας, το Dark Knight 3: The Master Race, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2017 σε 9 τεύχη. Εδώ όμως ο Miller δεν τα κάνει όλα μόνος του (με καταστροφικά αποτελέσματα όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο μας για το Dark Knight Strikes Again) αλλά έχει βοήθεια τόσο στο σενάριο (Azzarello) όσο και στο σχέδιο που το αναλαμβάνουν ολοκληρωτικά οι Andy Kubert & Klaus Janson (εκτός από κάποια one shots κόμικ μέσα στο κόμικ, με τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς που τα σχεδίασε ο ίδιος ο Miller με σαφώς καλύτερη αισθητική τουλάχιστον σε σχέση με το Dark Knight 2).

Βρισκόμαστε 3 χρόνια μετά τα γεγονότα της προηγούμενης σειράς... Ο άνθρωπος νυχτερίδα είναι για μία ακόμα φορά εξαφανισμένος, ο Superman κυριολεκτικά "στον πάγο" στο fortress of solitude, και η Wonder Woman στη Themiscyra μεγαλώνει τον γιό που έχει αποκτήσει μαζί του... Ο Ray Palmer δέχεται την επίσκεψη της κόρης του Superman που του ζητάει να επαναφέρει στο κανονικό τους μέγεθος τους κατοίκους της πόλης του Kandor, ενώ η επιθεωρητής Yindel και η αστυνομία δέχεται αναφορές για θεάσεις ενός μασκοφόρου χαρακτήρα που όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τον Βatman και τελικά όταν τον συλλαμβάνουν βλέπουν ότι πρόκειται για την former Robin & Catgirl σύντροφο στη μάχη του Wayne, Carrie Kelley. H oποία τους αποκαλύπτει ότι ο Bruce Wayne έχει πεθάνει αφού ποτέ δεν ξεπέρασε τα βασανιστήρια που υπέστη στα χέρια του Lex Luthor... Κατά τη μεταφορά της στις φυλακές η Carrie δραπετεύει με τη βοήθεια του Bat Mobile που ενεργοποιείται από την ίδια την Carrie. Στο μεταξύ ο Ray Palmer κατορθώνει να επαναφέρει την πόλη του Kandor στο κανονικό τους μέγεθος και κάνει μία συνταραχτική ανακάλυψη, όταν βλέπει ότι οι περισσότεροι πολίτες της έχουν αποδεκατιστεί από μία κάστα Καντοριανών, μέλη μίας σέκτας με αρχηγό τον Quar... Oι οποίοι τον βγάζουν από τη μέση. Η Carrie γυρίζει στην Batcave όπου αποκαλύπτεται ότι ο Bruce Wayne είναι ζωντανός αν και αδύναμος...


Η νέα φυλή υπερανθρώπων του Kandor με ανακοίνωση τους απαιτούν από τους κατοίκους της Γης να υποταχθούν σε αυτούς, ενώ η κόρη του Superman είναι με το μέρος τους... Ο Wayne γνωρίζοντας ότι είναι αδύναμος για να τους πολεμήσει, αποφασίζει να επαναφέρει τον Superman ταξιδεύοντας με τη Carrie ως το fortress of solitude... Όταν το κάνει αυτό και τον ειδοποιεί τι έχει συμβεί ο Superman παίρνει τη κατάσταση στα χέρια του και αποφασίζει να αντιμετωπίσει την απειλή... Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όταν ανακαλύπτει ότι η κόρη του είναι μέλος των Καντοριανών και αυτή του η αδυναμία θα του στοιχίσει την ήττα του στα χέρια τους, ενώ ο Quar διατάζει τη πόλη του Gotham να του παραδώσουν τον Batman αλλιώς θα τη καταστρέψει ολοσχερώς... Με τον Superman εκτός μάχης και παγιδευμένο στα βάθη του ωκεανού, τη Wonder Woman να κρατά τα χαρτιά της ακόμα κλειστά, η αποστολή του Batman γίνεται ακόμα δυσκολότερη από ποτέ... Πώς θα καταφέρει να σταματήσει την απειλή του Quar που διαθέτει έναν στρατό υπερανθρώπων;;;Σαφώς κλάσεις ανώτερο του Dark Knight strikes Again (που αποτελούσε το χειρότερο για εμένα sequel για ένα τόσο κλασσικό έργο όπως το Dark Knight Returns και όχι μόνο). Aπό το DK3: The Master Race λείπουν τα Millerικά αυτά στοιχεία που ειδικά μετά τη δεκαετία του '90 υπάρχουν διάχυτα στις περισσότερες δουλειές του (άσκοπη βία, κακό σχέδιο και πολιτικές αναφορές)... Ο Αzzarello που φυσικά έχει γράψει το μεγαλύτερο μέρος του σεναρίου, δημιουργεί μία στιβαρή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, στην οποία δεν χάνεσαι μέσα σε πολιτικοκοινωνικά μηνύματα, άσκοπες αναφορές και ειρωνεία για την Αμερική και τα ιδανικά της γιατί και αυτή η συνταγή ειδικά μαγειρεμένη από τον Miller, χόρτασε, μπούχτισε και κούρασε πλέον το αναγνωστικό κοινό... Σίγουρα τα tie ins τεύχη μέσα στο κάθε τεύχος, δείχνουν έναν βελτιωμένο Miller (σεναριακά, αν όχι σχεδιαστικά όσο θα θέλαμε), αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν γραμμένο το main κόμικ αν δεν υπήρχε και το "magic touch" του Azzarello στη σειρά... Βέβαια θα έχω την ευκαιρία να ικανοποιήσω την περιέργεια μου στη τέταρτη συνέχεια της σειράς, γιατί ναι φίλοι μου, ο Miller ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει και άλλη συνέχεια της ιστορίας (θα δείτε επίσης και μία εξέλιξη στο DK3 που θα το επιτρέψει αυτό) αυτή τη φορά γραμμένη αποκλειστικά από τον ίδιο...

Για το σχέδιο όταν βλέπεις τα ονόματα των βετεράνων Andy Kubert και Klaus Janson δεν μπορείς παρά να περιμένεις μία πολύ καλή δουλειά τόσο στο σχεδίασμα όσο και στο μελάνωμα... Ειδικά όταν τα συγκρίνεις με το σχέδιο του Miller στα tie in τευχάκια βλέπεις τη διαφορά σαν τη μέρα με τη νύχτα... Δυναμικές φιγούρες, σωστή ανατομία σωμάτων (όχι αφηρημένη τέχνη πoυ επιδίδεται τα τελευταία χρόνια ο Miller, και το ονομάζουμε διαιρετικό στυλ) λεπτομερειακά background, δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο καλλιτέχνες σταθερά εδώ και χρόνια είναι το συνώνυμο της ποιότητας και της πάντα καλής δουλειάς.
Επίσης ο Azarrello επιτέλους αποκαθιστά τη φήμη του άνθρωπου ατσάλι που πραγματικά ο Miller είχε λίαν επιεικώς ξεσκίσει στα 2 προηγούμενα stories (λακές στο πρώτο, ανίκανος στο δεύτερο) και επιτέλους βλέπουμε τον Superman όπως ακριβώς πρέπει να είναι και του αξίζει στη πολύχρονη ιστορία του. Πραγματικά εδώ ο άνθρωπος του αύριο λάμπει και κλέβει τη παράσταση ακόμα και από τον Batman!!!


Σίγουρα ο μύθος του Dark Knight θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετά χρόνια ακόμη, και άλλοτε θα μας εκπλήσσει ευχάριστα άλλοτε ίσως δυσάρεστα... Ελπίζω πάντα για το πρώτο. Ποιός άλλωστε δεν θέλει να διαβάζει μια πραγματικά καλή δουλειά;;
Το κόμικ κυκλοφορεί και στα ελληνικά σε διμηνιαία τεύχη από την Anubis.

Σπύρος Ανδριανός


Ο Σπύρος Ανδριανός γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αγαπά πολύ τα comics, είναι μανιώδης συλλέκτης τους, ενώ πολύ συχνά δημιουργεί κιόλας. Όταν δεν ασχολείται με τα comics διαβάζει κάποιο βιβλίο του αγαπημένου του συγγραφέα, Yukio Mishima, ή βλέπει ταινίες του Woody Allen τρώγοντας πίτσα.
Όλα τα τελευταία νέα στον χώρο των comics, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατευθείαν στην οθόνη σου με ένα κλικ! Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας, για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου